Αυγούστου 25, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Ετήσιος απολογισμός 2023











Αθήνα, 5 Αυγούστου 2024

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Πρόλογος του Προέδρου Δ.Σ του ΕΦΕΤ

 

Ο ΕΦΕΤ ιδρύθηκε το 1999 και κλήθηκε να λειτουργήσει ως Κεντρική Αρμόδια Αρχή στον τομέα των τροφίμων μετά την πρωτογενή παραγωγή, έχοντας ως στόχο στην προάσπιση της δημόσιας υγείας όσον αφορά κυρίως στην ασφάλεια των τροφίμων.

Με τον απολογισμό του 2023 δίνουμε πλέον μία ευρύτερη εικόνα των δραστηριοτήτων του ΕΦΕΤ. Ο ΕΦΕΤ αυτό το έτος παρέμεινε στον κύριο στόχο του, έχοντας διεξαγάγει περίπου 10500 ελέγχους σε επιχειρήσεις τροφίμων, έχοντας διεκπεραιώσει 21 προγράμματα εργαστηριακών αναλύσεων ενώ ανταποκριθήκαμε έγκαιρα σε κινδύνους που εντοπίστηκαν μέσα από το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης (RASSF).

Δεν παραμείναμε όμως μόνο στους ελέγχους. Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας οργανώσαμε 401 εκπαιδευτικά προγράμματα για χειριστές τροφίμων και χορηγήσαμε 205 νέους κωδικούς έγκρισης εγκαταστάσεων, ενώ διαχειριστήκαμε 1558 καταγγελίες/αναφορές από καταναλωτές.

Με προληπτικούς ελέγχους αλλά και με κατασταλτικές παρεμβάσεις, ο ΕΦΕΤ κατάφερε να ανταπεξέλθει στο δύσκολο και πολύπλοκο έργο της ανάπτυξης ποιοτικών σχέσεων μεταξύ επιχειρήσεων τροφίμων και καταναλωτών.

Προσπαθήσαμε να έρθουμε πιο κοντά στον καταναλωτή με δράσεις ενημέρωσης μέσω των κοινωνικών δικτύων  και με τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA), στο Πρόγραμμα EUChoosesafeFood.

Η προστασία του καταναλωτή δεν περιορίζεται μόνο σε θέματα ασφάλειας τροφίμων αλλά και βελτίωσης της θρεπτικής του αξίας. Συνεχίσαμε τα προγράμματά μας που αφορούν στην περιεκτικότητα τροφίμων σε τρανς λιπαρά οξέα και μπήκαμε στην διερεύνηση της περιεκτικότητας τροφίμων σε νάτριο αλλά και στην ενημέρωση που αφορά στα αλλεργιογόνα στα τρόφιμα

Είμαι επίσης ιδιαίτερα χαρούμενος με τα πρωτοκόλλα συνεργασίας που υπογράψαμε με το Γενικό Χημείο του Κράτους και με αρκετές Περιφέρειες της χώρας. Στόχος παραμένει αυτά τα πρωτόκολλα συνεργασίας να υπογράφονται με όλες τις Περιφέρειες ώστε το σύστημα ελέγχων κάθε χρόνο να γίνεται αποτελεσματικότερο.

Συνεχίσαμε επίσης τις δράσεις μας στο πλαίσιο συμμετοχής σε Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς θεσμούς, όπως στο δίκτυο προειδοποίηση και συνεργασίας (ACN), στο Codex Alimentarius του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και σε επιστημονικά δίκτυα, ως εθνικό σημείο επαφής, της EFSA.

Oι στρατηγικοί μας στόχοι παραμένουν:

  • To ολοκληρωμένο και ομοιόμορφο σύστημα άσκησης επισήμων ελέγχων.
  • H πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων και δολίων πρακτικών στα τρόφιμα σε όλα τα στάδια της διατροφικής αλυσίδας.
  • Η ενδυνάμωση της δικτύωσης και των συνεργασιών.
  • Η επιστημονική και τεχνολογική τεκμηρίωση και έρευνα για τη διαμόρφωση, πολιτικών για την ασφάλεια των τροφίμων, την προστασία των καταναλωτών και τη διατροφή.
  • Η προαγωγή της ευθύνης των επιχειρήσεων τροφίμων και της ευαισθητοποίησης και ενδυνάμωσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών με αντικειμενική ενημέρωσή τους σε θέματα ασφαλών διατροφικών συνηθειών και διατροφικών κινδύνων.
  • Η οργάνωση και λειτουργία του φορέα με βάση τις αξίες μας που είναι η ακεραιότητα, η αμεροληψία, ο επαγγελματισμός, η ικανότητα και η επάρκεια, η διαφάνεια η εμπιστευτικότητα και εχεμύθεια

ώστε να επιτευχθεί το όραμά μας που είναι η εμπιστοσύνη του καταναλωτή στα τρόφιμα που αγοράζει και καταναλώνει.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό του ΕΦΕΤ για την συνεχή συνδρομή και επαγγελματισμό που διαχρονικά επιδεικνύει. Το εξαιρετικά σημαντικό πλεονέκτημα του ΕΦΕΤ είναι ο κόσμος του, η διεπιστημονικότητα και το υψηλό του επιστημονικό επίπεδο, κάτι που καλείται η εκάστοτε διοίκηση να διαφυλάξει.

 

   Αντώνιος Ζαμπέλας
Πρόεδρος Δ.Σ του ΕΦΕΤ


Ετήσιος απολογισμός για το έτος 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ/ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ/ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ
 
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
 
ΑΛΛΑ ΝΕΑ