Δεκεμβρίου 22, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Εκπαιδευτικά Προγράμματα EFSA

Τρέχουσες Προσκλήσεις

 

Πρόγραμμα υποτροφιών της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων 2022-2023: GP/EFSA/ENCO/2021/01–Selection of hosting sites and fellows for EFSAs European Food Risk Assessment Fellowship (EU-FORA) Programme

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει δημοσιεύσει πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το επιχορηγούμενο πρόγραμμα υποτροφιών για το 2022-2023, διάρκειας ενός έτους:

 

GP/EFSA/ENCO/2021/01– Selection of hosting sites and fellows for EFSA’s European Food Risk Assessment Fellowship (EU-FORA) Programme

 

O σύνδεσμος πρόσβασης στα έγγραφα της πρόσκλησης είναι ο εξής:

https://www.efsa.europa.eu/en/art36grants/article36/gpefsaenco202101-selection-hosting-sites-and-fellows-efsas-european-food-risk

 

Η προθεσμία υποβολής προτάσεων είναι η 18η Μαρτίου 2022.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα είναι  διαθέσιμες μέσω των συνδέσμων:

 

Το πρόγραμμα υποτροφιών EU-FORA διεξάγεται από το 2017 και έχουν υλοποιηθεί ήδη 4 κύκλοι εκπαίδευσης (ο 5ος κύκλος είναι σε εξέλιξη).

 

Το νέο πρόγραμμα EU-FORA 2.0 το οποίο θα ξεκινήσει από το έτος 2022,  έχει σημαντικές  αλλαγές από τους κύκλους των προηγούμενων ετών σε μια προσπάθεια να διευκολυνθεί η συμμετοχή οργανισμών από μεγαλύτερο αριθμό κρατών μελών και να βελτιωθεί η συνολική διαδικασία. Αυτό το εξελιγμένο πρόγραμμα είναι επίσης ευθυγραμμισμένο με τη στρατηγική της EFSA 2027 και τις διατάξεις του νέου κανονισμού για τη διαφάνεια (Κανονισμός (ΕΕ) 2019/1381).

Η κύρια αλλαγή στη νέα πρόσκληση είναι ότι τόσο οι οργανισμοί φιλοξενίας (Hosting Sites)  όσο και οι υπότροφοι (Fellows)  θα επιλέγονται στο πλαίσιο της ίδιας πρόσκλησης, δηλαδή οι αιτήσεις θα γίνονται πλέον από μια κοινοπραξία δύο οργανισμών του άρθρου 36 από δύο διαφορετικά κράτη μέλη, τη Νορβηγία ή την Ισλανδία ως εξής:

- Ο επικεφαλής της κοινοπραξίας θα επιλέξει ένα μέλος του προσωπικού του ως υποτρόφου (fellow), που θα προτείνεται να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα εργασίας για ένα έτος, το οποίο θα είναι το παραδοτέο του έργου.

- Ο συνδικαιούχος- εταίρος της κοινοπραξίας θα ενεργεί ως οργανισμός φιλοξενίας (Hosting Site) και θα παραδώσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον υπότροφο.

To έργο του υποτρόφου παρέχεται με παραμονή του υποτρόφου στον οργανισμό προέλευσης (για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της υποτροφίας) και ένα μέρος με φυσική παρουσία στον οργανισμό φιλοξενίας (Hosting Site) που παρέχει την εκπαίδευση, κατόπιν συμφωνίας από τους οργανισμούς που συμμετέχουν στην κοινοπραξία.

 

Ο υπότροφος πρέπει να είναι mid-career επιστήμονας δηλαδή να έχει 3-15 χρόνια προϋπηρεσία σε έργο σχετικό με την ασφάλεια τροφίμων.

Η συνεισφορά της EFSA για κάθε επιχορήγηση και για κάθε υπότροφο βασίζεται σε ένα σταθερό ποσό 55.000 €. Το ποσό αυτό προορίζεται να υποστηρίξει τις δαπάνες που επιβαρύνουν και τους δύο οργανισμούς: αποδέσμευση ενός μέλους του προσωπικού για ένα έτος (ενώ παραμένει μέλος του προσωπικού), σχεδιασμός και εφαρμογή του προγράμματος εργασίας (συμπεριλαμβανομένης της επίβλεψης), διοικητικές δαπάνες, και τα λοιπά.

Η διαδικτυακή ενημερωτική συνεδρία της EFSA που διεξήχθη στις 15 Δεκεμβρίου 2021  για την ανωτέρω πρόσκληση είναι βιντεοσκοπημένη και  είναι διαθέσιμη στο κανάλι efsa channel στο Youtube:

 Info session on EU-FORA call 2.0 - YouTube

 

Για περαιτέρω ερωτήσεις ή διευκρινίσεις σχετικά με την πρόσκληση, μπορείτε να απευθύνεστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση  EFSAProcurement@efsa.europa.eu αναφέροντας τον αριθμό της πρόσκλησης GP/EFSA/ENCO/2021/01

 

Επισημαίνεται ότι στην εν λόγω πρόσκληση (Grant) δικαιούχοι υποβολής πρότασης είναι οι οργανισμοί του καταλόγου του άρθρου 36 του Καν. (ΕΚ) 178/2002, ο οποίος είναι διαθέσιμος στον σύνδεσμο:  https://efsa.force.com/competentorganisations/s/

 

Στην περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι για την πρόσκληση οργανισμοί δεν περιλαμβάνονται  στον κατάλογο των αρμόδιων οργανισμών του άρθρου 36, μπορούν να υποβάλουν πρόταση για το έργο μόνο εφόσον αποδεικνύεται ότι έχουν υποβάλει «πλήρες  αίτημα ένταξης» πριν από την προθεσμία για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της πρόσκλησης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες  σχετικά με τη διαδικασία ένταξης στον κατάλογο των αρμόδιων οργανισμών του άρθρου 36 μπορείτε να επικοινωνείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση efsa@efet.gr

 

 


---------------------------------------------------------------------



Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) μαγνητοσκοπεί και στη συνέχεια δημοσιεύει στο YouTube τα διαδικτυακά σεμινάρια (webinars) που πραγματοποιεί, προκειμένου να είναι ευρέως διαθέσιμα στους ενδιαφερόμενους.

Παρακάτω συγκεντρώνονται κάποια μαγνητοσκοπημένα σεμινάρια της EFSA.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την εφαρμογή του Κανονισμού για τη Διαφάνεια. Απαιτήσεις, εργαλεία και υπηρεσίες
Webinar: Implementing the Transparency Regulation. Requirements, tools and services

Απλός οδηγός για κοινή χρήση δεδομένων με την EFSA
Webinar: Sharing data with EFSA: a simple guide



Μελέτες επιβλαβών οργανισμών μετά από μία συρροή κρουσμάτων: Έρευνες οριοθέτησης και ουδέτερης ζώνης
Webinar: Pest surveys following an outbreak: delimiting and buffer zone surveys



Δραστηριότητες της EFSA για την ανίχνευση του ορίζοντα (horizon scanning) στην φυτοϋγειονομική

Webinar: EFSA Activities on Horizon Scanning for Plant Health


Φυτά υψηλού κινδύνου: πως διενεργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση την αξιολόγηση της επικινδυνότητας στα φυτικά προϊόντα;
Webinar: High-risk plants – how does the EU carry out risk assessment of plant commodities?



Εργαλειοθήκη για την παρακολούθηση επιβλαβών οργανισμών στα φυτά

Webinar: Toolkit for plant pests surveillance


Ανιχνεύστε τους επιβλαβής οργανισμούς: Πρακτικό στατιστικό πλαίσιο για την παρακολούθηση με βάση τον κίνδυνο
Webinar: Detect your pests: practical statistical framework for risk-based surveillance


Βάση δεδομένων της EFSA
με φυτά ξενιστές της Xylella spp.
Webinar: The EFSA host plant database of Xylella spp.


Εργαλείο
ταχείας αξιολόγησης της έκθεσης σε χημικούς επιμολυντές (Rapid Assessment of contaminant Exposure (RACE) tool)
Webinar: Rapid Assessment of Contaminant Exposure (RACE) tool



Εισαγωγή δεδομένων χρησιμοποιώντας το πρότυπο (template
) για τη χρήση των προσθέτων και μία εισαγωγή στο Μοντέλο Πρόσληψης  Πρόσθετων Τροφίμων (Food Additive Intake Model, FAIM)
Webinar: Inputting data using the additive usage template & an introduction to the Food Additive Intake Model (FAIM)

 

Σύστημα κωδικοποίησης τροφίμων κατά FoodEx2
The FoodEx2 classification system and guidance on its harmonised use part 1

The FoodEx2 classification system and guidance on its harmonised use part 2




------------------------------------------------------------------------


H Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει δημοσιεύσει την πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το έργο:
« Call for Proposals -GP/EFSA/ENCO/2020/04 - Selection of hosting sites for EFSA’s European Food Risk Assessment Fellowship (EU-FORA) Programme»
Η εν λόγω πρόσκληση αφορά στην εκδήλωση ενδιαφέροντος υποβολής πρότασης από οργανισμούς ενταγμένους στο δίκτυο του άρθρου 36 του Καν. (ΕΚ) 178/2002, για τη φιλοξενία υποτρόφων  της EFSA (έναν ή περισσότερους) για τον εκπαιδευτικό κύκλο 2021-2022 με σκοπό  την εκπαίδευση τους σε θέματα αξιολόγησης επικινδυνότητας σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων.
Τα έγγραφα υποβολής πρότασης είναι διαθέσιμα μέσω του συνδέσμου: https://www.efsa.europa.eu/en/art36grants/article36/gpefsaenco202004-selection-hosting-sites-efsas-european-food
Περισσότερες πληροφορίες είναι  διαθέσιμες μέσω των συνδέσμων:
Επίσης οι ενδιαφερόμενοι υποβολής πρότασης από οργανισμούς ενταγμένους στο δίκτυο του άρθρου 36 του Καν. (ΕΚ) 178/2002) μπορούν να αποστέλλουν ερωτήματα στην ηλεκτρονική διεύθυνση : EU-FORA@efsa.europa.eu
 
Προθεσμία υποβολής πρότασης είναι η  12η Φεβρουαρίου 2021.
EFSA
 
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 36 ΤΟΥ ΚΑΝ. (ΕΚ) 178/2002
 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΣΤΗΝ EFSA
 
VIDEOS - INFOGRAPHICS