- Βρίσκεστε εδώ:
- Αρχική
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Αντώνιος Ζαμπέλας, Καθηγητής ΓΠΑ
Πρόεδρος
Ιδομενέας Μαρκάκης, Βιολόγος
Αντιπρόεδρος
Φωτεινή Τσακουμάκη, Γεωπόνος
Μέλος
Ειρήνη Χουδετσανάκη, Γεωπόνος
Μέλος
Ευρυδίκη Κουρνέτα, Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω
Μέλος
Απόστολος Ραυτόπουλος, Εκπρόσωπος καταναλωτών
Μέλος
Πολύμνια Λαλούση, Κτηνίατρος, Εκπρόσωπος εργαζομένων του Ε.Φ.Ε.Τ
Μέλος
Αντώνιος Ζαμπέλας
Ο Αντώνης Ζαμπέλας είναι Πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) για 2η θητεία (1η θητεία 2008-2010), Καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA). Είναι επίσης Honorary Professor, Division of Medicine, University College London (UCL), Επισκέπτης Καθηγητής Κλινικής Διατροφής του Τμήματος Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας και Visiting Faculty, Department of Nutrition and Health, United Arab Emirates University. Έχει δε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Διατροφολόγου (RNutr, UK).
Οι βασικές σπουδές του κυρίου Ζαμπέλα ήταν στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι μεταπτυχιακές του σπουδές (MSc) στην Eπιστήμη των Τροφίμων από το Πανεπιστήμιο του Reading (UK) και η διδακτορική του διατριβή (PhD) στη Διατροφή του Ανθρώπου από το Πανεπιστήμιο του Surrey (UK).
Μετά το πέρας της διδακτορικής του διατριβής ο κος Ζαμπέλας εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Surrey ως Research Fellow, στο Υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου ως Senior Scientific Officer, και στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου ως Επίκουρος Καθηγητής.
Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κος Ζαμπέλας διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Αναπληρωτής Πρόεδρος του νεοσύστατου Τμήματος Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής, και μέλος της Συγκλήτου. Στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου διετέλεσε Διευθυντής του Εργαστηρίου Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων, Πρόεδρος της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών και Διευθυντής Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην κατεύθυνση “Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές”. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Έγκρισης Συμπληρωμάτων Διατροφής του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής του Υπουργείου Υγείας, και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης. Ο κος Ζαμπέλας είναι Associate Editor του Διεθνούς Ερευνητικού Περιοδικού CLINICAL NUTRITION και μέλος της συντακτικής επιτροπής του NUTRIENTS. Είναι επίσης Editor in Chief of the section “Nutritional Policies” του NUTRIENTS. Διετέλεσε τέλος Associate Editor τoυ Διεθνούς Ερευνητικού Περιοδικού ATHEROSCLEROSIS.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στον ρόλο των διατροφικών προτύπων και των θρεπτικών συστατικών στην πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων με έμφαση στα καρδιαγγειακά νοσήματα και την παχυσαρκία σε παιδιά και ενήλικες. Ο κος Ζαμπέλας είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος της Πανελλαδικής Μελέτης Διατροφής και Υγείας (ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ.), αντιπροσωπευτική του ελληνικού πληθυσμού. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν επίσης την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων με πυρήνα τις σχολικές μονάδες για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διδάσκει από το 1993 και έχει επιβλέψει 16 διδακτορικές διατριβές. Διετέλεσε external PhD examiner στο Πανεπιστήμιο του Reading (UK) και το Πανεπιστήμιο του Wageningen (the Netherlands) ενώ ήταν κριτής ερευνητικών πρωτοκόλλων σε διεθνείς (Ευρωπαϊκή Ένωση, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία, Κύπρος) και ελληνικούς φορείς. Ο κος Ζαμπέλας έχει προσκληθεί να δώσει πάνω από 120 ομιλίες σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια.
Για την προσφορά του στο αντικείμενο της Διατροφής του Ανθρώπου, του απονεμήθηκε η τιμητική διάκριση του Επίτιμου Μέλους του Κυπριακού Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων (2021). Το 1994 του απονεμήθηκε το βραβείο του Young Scientist of the Year στο πεδίο των χρόνιων παθήσεων από το British Nutrition Foundation and in 2021 κατετάγη στο Top 2% παγκοσμίως σε διεθνή βάση δεδομένων στις επιστήμες υγείας (2021, University of Stanford).
O κος Ζαμπέλας είναι editor 2 ελληνικών ακαδημαϊκών συγγραμμάτων («Κλινική Διαιτολογία και Διατροφή με Στοιχεία Παθολογίας» και «Διατροφή στα Στάδια της Ζωής») και co-editor 2 αμερικανικών («Mediterranean Diet: Constituents and Health Promotion» και «Antioxidants in Health and Disease»), ενώ είναι συγγραφέας σε 22 κεφάλαια σε επιστημονικά βιβλία, ελληνικά και διεθνή, και σε 185 άρθρα στο πεδίο της Διατροφής του Ανθρώπου σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Το h-index στο Google Scholar είναι 57.
--------------------
Antonis Zampelas is President of the Management Board of the Hellenic Food Authority for a second term (1st term 2008-2010), Professor of Human Nutrition at the Department of Food Science and Human Nutrition at the Agricultural University of Athens and Member of the Management Board of the European Food Safety Authority (EFSA). He is also Honorary Professor, Division of Medicine, University College London (UCL) and Visiting Faculty, Department of Nutrition and Health, United Arab Emirates University. He is also a Registered Nutritionist (RNutr, UK).
Prof. Zampelas’ undergraduate studies were in Food Science and Technology from the Agricultural University of Athens (Greece). He also holds an MSc degree in Food Science from the University of Reading (UK) and a PhD in Human Nutrition from the University of Surrey (UK).
After completing his doctoral dissertation, Prof. Zampelas worked at the University of Surrey as a Research Fellow, at the Ministry of Agriculture, Fisheries and Food, UK as a Senior Scientific Officer, and at Harokopio University, Department of Dietetics and Nutrition as Assistant Professor.
At the Agricultural University of Athens, Prof. Zampelas served as the President of the Department of Food Science and Human Nutrition, Deputy Head of the newly established Department of Dietetics and Quality of Life, and as a member of the Senate. At the Department of Food Science and Human Nutrition, he was the Director of the Laboratory of Chemistry and Food Analysis, Chairman of the Curriculum Committee and Director of the Postgraduate Program in the field of “Nutrition, Public Health and Policies”.
Prof. Zampelas has also served as the President of the Hellenic Society of Lipidology, Atherosclerosis and Vascular Diseases, Vice President of the Committee for the approval of Dietary Supplements at the National Drug Administration, Member of the National Nutrition Policy Committee of the Ministry of Health, and Member of the Executive Committee of the European Atherosclerosis Society. Prof. Zampelas is Associate Editor of the international scientific journal CLINICAL NUTRITION, member of the Editorial Board of the international scientific journal NUTRIENTS and Editor in Chief of the section “Nutritional Policies” of NUTRIENTS. He also served as the Associate Editor of the international scientific journal ATHEROSCLEROSIS.
His research interests focus on the role of dietary patterns and nutrients in the prevention of chronic diseases with an emphasis on cardiovascular disease and obesity in children and adults. Prof. Zampelas is the Principal Investigator of the Hellenic National Nutrition and Health Survey (HNNHS) which was carried out in a nationally representative sample of Greek population. Professor Zampelas' interest include also the development of nutritional educational programs for Greek school children for the prevention of childhood obesity. He has been teaching in higher education since 1993 and has supervised 16 doctoral dissertations. He has been an external PhD examiner at the University of Reading (UK) and the University of Wageningen (Netherlands). He has been a reviewer of scientific research protocols at international (European Union, New Zealand, Netherlands, Cyprus) and Greek institutions. Prof. Zampelas has been invited to give more than 120 lectures at national and international conferences.
For his contribution in the field of Human Nutrition, he was awarded the honorary distinction of Honorary Member of the Cyprus Association of Dietitians-Nutritionists (2021). In 1994 he received the Young Scientist of the Year Award by the British Nutrition Foundation and in 2021 he was ranked in the Top 2% worldwide in an international database in health sciences (University of Stanford).
Prof. Zampelas is the editor of 2 Nutrition text books in Greek (“Clinical Nutrition and Dietetics” and “Nutrition in the Life Cycle”) and co-editor of 2 American text books ("Mediterranean Diet: Constituents and Health Promotion" and "Antioxidants in Health and Disease”). He is co-author of 22 chapters in scientific books and 185 peer-reviewed publications in the field of Human Nutrition in international scientific journals. The h-index in Google scholar is 57.
Google Scholar: https://scholar.google.com/citations?hl=el&user=0VdDWSEAAAAJ
Scopus: https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=7003905059
Φωτεινή Τσακουμάκη
Η Δρ. Φωτεινή Τσακουμάκη είναι πτυχιούχος Γεωπόνος του Τμήματος Γεωπονίας, της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με εξειδίκευση στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού Διπλώματος του ιδίου πανεπιστημίου, με γνωστικό αντικείμενο την Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφή, ενώ για την ολοκλήρωση των σπουδών της έλαβε υποτροφίες του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Το θέμα της Διδακτορικής της διατριβής ήταν: «Μεθοδολογικές προσεγγίσεις και εκτίμηση της διατροφικής κατάστασης της μητέρας κατά την κύηση».
Οι διεθνείς δημοσιεύσεις της κ. Τσακουμάκη, καθώς και η επιστημονική της πορεία, αποτυπώνουν την εμπειρία της σε θέματα: χαρακτηρισμού διατροφικών προτύπων και αξιολόγησης διατροφικών συνηθειών διαφόρων πληθυσμιακών ομάδων, ανάπτυξη μεθοδολογικού πλαισίου για την καταγραφή της διατροφικής πρόσληψης και της διατροφικής επάρκειας, προσδιορισμού της θρεπτικής αξίας των τροφίμων, ανάλυσης βιολογικών υγρών, σχεδιασμού πρωτοκόλλων κ.α. Επίσης, έχει εμπειρία στη διαχείριση επιστημονικών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Συγκεκριμένα, η κ. Τσακουμάκη έχει 11 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, 2 κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, 26 δημοσιεύσεις σε πρακτικά διεθνών και ελληνικών συνεδρίων με κριτές, καθώς και 2 εκλαϊκευμένα άρθρα. Επιπλέον, από το 2010, έχει συμμετάσχει ως κύριο μέλος ερευνητικών ομάδων σε συνολικά 7 Εθνικά και Ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα προγράμματα, ενώ έχει οργανώσει και υποστηρίξει πληθώρα δράσεων εξωστρέφειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά.
Από τον Ιούλιο του 2023, η Δρ. Τσακουμάκη είναι Επιστημονική Συνεργάτιδα στο Πολιτικό Γραφείο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), ενώ έχει ορισθεί ως εκπρόσωπος του Γραφείου Υπουργού ΥΠΑΑΤ στην Ομάδα Εργασίας για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2022/2557, «Ανθεκτικότητα Κρίσιμων Οντοτήτων».
Από τον Μάρτιο του 2024 έχει οριστεί ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων.
………………………………………………
Dr. Foteini Tsakoumaki is a graduate Agronomist, specialized in Food Science and Technology, from the School of Agriculture, of the Faculty of Agriculture, Forestry and Natural Environment, of the Aristotle University of Thessaloniki. She received her Master's and Doctorate Degree from the same university, targeted on Food Science and Nutrition, and she has been awarded scholarships from the State Scholarship Foundation. Her PhD thesis entitled: "Methodological approaches and assessment of maternal nutritional status during pregnancy".
Her publications, as well as her scientific work, reflect her experience in the areas of: characterization of dietary patterns and assessment of dietary habits of various population groups, development of methodological framework for evaluating the nutritional intake and nutritional adequacy, determination of the nutritional food value, analysis of biological fluids, protocol design etc. She also has experience in managing scientific, research and educational programs.
She is the author/co-author of 11 scientific papers in refereed international journals, 2 book chapters, 26 contributions to peer-reviewed national and international conference proceedings and several magazine publications. In addition, since 2010, she has participated as a main member of research groups in a total of 7 National and European funded programs, while she has organized and supported numerous outreach activities of the Aristotle University of Thessaloniki, both for adults and children.
From July 2023, Dr. Tsakoumaki is an Advisor to the Minister at the Political Office of the Minister of Rural Development and Food (YPAAT), while she has been designated as a representative of the Office of the Minister of ΥPAAT in the Working Group for the integration of Directive 2022/2557, "Resilience of Critical Entities".
Since March 2024, she has been appointed as a member of the Management Board of the Hellenic Food Authority.
Απόστολος Ραυτόπουλος
Ο Απόστολος Ραυτόπουλος γεννήθηκε το 1964 στη Νίκαια του Πειραιά όπου κατοικεί έως σήμερα.
Εργάζεται στην ΟΣΥ Α.Ε. από το 1980 ως Τεχνικός.
Ξεκινά τη συνδικαλιστική του δράση το 1983, χρονιά κατά την οποία εκλέγεται στην Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων και στις Τριμελείς Επιτροπές του Αμαξοστασίου του Πειραιά (Αγ. Ι. Ρέντη) της τότε ΕΑΣ.
Από το 1987 έως σήμερα και για 36 ολόκληρα χρόνια, εκλέγεται Σύνεδρος στο Εργατικό Κέντρο της Αθήνας, το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας.
Το 1999 εκλέγεται για πρώτη φορά Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου των Εργαζομένων της ΟΣΥ Α.Ε. Από το 2003 και για 23 συνεχόμενα έτη, διατελεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου των Εργαζομένων της Ο.Σ.Υ. Α.Ε.
Τον Φεβρουάριο του 2020, στις Αρχαιρεσίες 37ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της ΓΣΕΕ εκλέγεται Μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, έως τον Μάρτιο του 2023. Την ίδια περίοδο εκπροσωπεί τους εργαζόμενους ως Αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στις Επιτροπές Ενστάσεων του Ε.Ι.Ε. και Ανθρωπίνου Δυναμικού.
Στις Αρχαιρεσίες 38ου Πανελλαδικού Συνεδρίου, τον Μάρτιο του 2023, και από 26 Απριλίου 2023 και με τριετή θητεία, εκλέγεται στο αξίωμα του Αναπληρωτή Γραμματέα Οργανωτικού και Μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ. Εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στις κάτωθι Επιτροπές:
- Ως τακτικός εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στο Συμβούλιο Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας
- Ως τακτικός εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στην επιτροπή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: Εταιρική Σχέση του Προγράμματος Πολιτικής Προστασίας «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ»
- Ως τακτικός εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ 2021 – 2027»
- Ως αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στη Συμβουλευτική Επιτροπή Μισθωτών Ιδιωτικού Τομέα Ε.Φ.Κ.Α.
- Ως αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στο Τμήμα Ελέγχου Ομαδικών Απολύσεων
Πέρα από την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων προχωρά και στην προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών.
Τον Ιούλιο του 2020 εκλέγεται Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας με τριετή θητεία, η οποία και ανανεώνεται για ακόμη τρία έτη με την επανεκλογή του τον Οκτώβριο του 2023. Παράλληλα, εκπροσωπεί τους καταναλωτές ως τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς (ΕΣΚΑ).
………………………………………………………
Apostolos Raftopoulos was born in 1964 in city of Nikaia in region of Piraeus, where he currently resides.
He is employed at Athens bus system company/ OSY S.A. since 1980 as chief Technician.
He began his trade union career in 1983, as an elected member to the Workers' Health and Safety Committee and the Trilateral Committees of the Piraeus Train Station (Ag. I. Rentis) former EAS.
From 1987 until today and for 36 years, he is elected as the Chairman in the Labor Center of Athens, the largest Labor Center of Greece.
In 1999, he was elected for the first time as a Member of the Board of Directors of the Workers Union of OSY S.A. Since 2003 and for 23 years, he serves as the President of the Board of Directors of the Workers' Union of O.S.Y. S.A.
At the 37th Panhellenic Congress of Greek General Confederation of Labour (GSEE) in February 2020, he was elected Member of GSEE Management Board, until March 2023. During the same period, he represents the workers as Deputy representative of GSEE in the Appeal Committees of the E.I.E. and Human Resources.
During the 38th GSEE Panhellenic Congress, in March 2023, he was elected for a three-years term, as Deputy Secretary of Organization and GSEE Executive Committee member.
He is an appointed employee representative in the following Committees:
- GSEE Occupational Health and Safety Council
- GSEE committee member of the Ministry of Citizen Protection: Partnership of the Civil Protection Program "CRISIS MANAGEMENT-RISK MANAGEMENT"
- GSEE Monitoring Committee of the Operational Program "CIVIL PROTECTION 2021-2027"
- GSEE Consultative Committee of Private Sector Employees E.F.K.A. as deputy
- GSEE Group Redundancies Control Department as deputy
Besides workers' fair rights protection he actively leads consumer rights at large
In July 2020, he was elected President of the Board of Directors of the Union of Working Consumer of Greece for a three-year term, which is renewed for another three years term until October 2026. At the same time, he represents consumers as full member of the National Consumer and Market Council (ESKA).
Ευρυδίκη Κουρνέτα
Η Ευρυδίκη Κουρνέτα είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 2001. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2001) και έχει λάβει Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης στο Φορολογικό Δίκαιο (2004) από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) και στη Δημόσια Διοίκηση (Δίκαιο, Τεχνολογία & Οικονομία) από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (2015).
Έχει μακρά σταδιοδρομία στον ιδιωτικό, καθώς και στον δημόσιο τομέα. Ίδρυσε Δικηγορική Εταιρεία και είναι νομικός σύμβουλος, καθώς και σύμβουλος διοίκησης σε εμπορικές, βιομηχανικές εταιρείες, συλλογικά όργανα (ΣΕΤΚΕ, ΣΕΦΑΑ, ΣΜΟΕ), καθώς και επιχειρηματικούς ομίλους Τροφίμων και Ποτών, στους οποίους παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες, με σκοπό τη συνεχή βελτίωση σε θέματα ποιότητας & ασφάλειας των τροφίμων.
Από το Μάρτιο του 2023 έχει οριστεί μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).
Είναι επιστημονική συνεργάτης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και υπήρξε επιστημονική συνεργάτης του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Ιούλιος 2021 έως Μάρτιος 2022).
Διετέλεσε Γενική Γραμματέας Τουρισμού (Νοέμβριος 2016 – Φεβρουάριος 2019), Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) (Δεκέμβριος 2015 - Νοέμβριος 2016), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Ελληνικών Αλυκών Α.Ε. (Ιούλιος 2015 – Νοέμβριος 2016), καθώς και επιστημονική συνεργάτης Υπουργού Τουρισμού (Φεβρουάριος 2015 – Νοέμβριος 2016). Παρείχε υπηρεσίες στις Διευθύνσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Δικαιοσύνης, Εσωτερικών υποθέσεων και Schengen του Υπουργείου Εξωτερικών (2000). Υπήρξε μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (2016), καθώς και μέλος της Επιτροπής Αναγνώρισης Ιαματικών Φυσικών Πόρων (2016).
Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια και ημερίδες ως προσκεκλημένη ομιλήτρια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, σε διυπουργικές συσκέψεις και σε συναντήσεις στρογγυλής τραπέζης παγκόσμιων οργανισμών, σε Επιτροπές της Βουλής.
Συνεντεύξεις της έχουν προβληθεί από διεθνή και εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε οικονομικές εφημερίδες, τον τουριστικό τύπο, καθώς και σε ηλεκτρονικές ιστοσελίδες.
Έχει συμμετάσχει σε Ομάδες Εργασίας για την αξιολόγηση, αναθεώρηση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας σε διάφορους τομείς του εθνικού δικαίου.
Μιλά άπταιστα αγγλικά και γαλλικά.
…………………………………
Evridiki Kourneta is a Lawyer at the Supreme Court, a member of the Athens Bar Association since 2001. She graduated from the Law School of the Aristotle University of Thessaloniki (2001) and received Master's Degrees in Tax Law (2004) from Athens University of Economics and Business (ASOEE ) and in Public Administration (Law, Technology & Economics) from Panteion University of Social and Political Sciences (2015).
She has a long career in the private as well as the public sector. She founded a Law Firm and is a legal consultant, as well as a management consultant to commercial and industrial companies, to collective trade union bodies (SETKE, SEFAA, SMOE) as well as food and beverage business groups, to which she provides integrated services, with the aim of continuous improvement in matters of food quality and safety.
Since March 2023, she has been appointed a member of the Board of Directors of Hellenic Food Authority (EFET).
She is a scientific associate of the Minister of Rural Development and Food and was a scientific associate of the Secretary General of Union Resources and Infrastructure of the Ministry of Rural Development and Food (July 2021 to March 2022).
She was Secretary General of Tourism (November 2016 – February 2019), Deputy Secretary General and member of the Board of Directors of the Hellenic Tourism Organization (EOT) (December 2015 - November 2016), member of the Board of Directors of Hellenic Salts S.A. (July 2015 – November 2016), as well as scientific associate of the Minister of Tourism (February 2015 – November 2016). Provided services to the Human Rights – Justice, Home Affairs and Schengen Directorates of the Ministry of Foreign Affairs (2000). She was a member of the National Committee for Human Rights (2016), as well as a member of the Committee for the Recognition of Medicinal Natural Resources (2016).
She has participated in international conferences and workshops as an invited speaker, both in Greece and abroad, in inter-ministerial meetings and in round table meetings of global organizations, in Parliamentary Committees.
Her interviews have been shown by international and national television networks. Her articles have been published in financial newspapers, the tourist press, as well as on electronic sites.
She has participated in Working Groups for the assessment, revision and codification of legislation in various areas of national law.
She speaks English and French fluently.
Ειρήνη Χουδετσανάκη
Ειρήνη Κ. Χουδετσανάκη
MSc Γεωπόνος Τ.Ε
Μέλος Δ.Σ. ΕΦΕΤ.
Εκπαίδευση
Πτυχιούχος Τμήματος Φυτικής Παραγωγής της Σχολής Τεχνολόγων Γεωπόνων, Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου.
Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην «Εφαρμοσμένη Επιστήμη και Τεχνολογία στη Γεωπονία», Σχολή Γεωπονικών Επιστημών - Τμήμα Γεωπονίας, ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Μεταπτυχιακή Διατριβή με τίτλο: «Η εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων σε ελαιουργεία της Κρήτης και η βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιόλαδου».
Επαγγελματικές δραστηριότητες
Ιούνιος 2022 έως Δεκέμβριο 2023: Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Κρήτης.
Σεπτέμβριος 2019 έως Δεκέμβριο 2023: Μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κρήτης, Μέλος του Δ.Σ της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και για την ΕΔΠ CLLD/LEADER Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης.
Σεπτέμβριος 2019 έως Ιούνιος 2022: Περιφερειακή Σύμβουλος.
Σεπτέμβριος 2019 έως Ιούνιος 2022: Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Περιφερειών (AREPO), για τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.).
Ιανουάριος 2015 έως Ιούνιος 2019: Με απόσπαση στο γραφείο του Περιφερειάρχη Κρήτης, ως Συνεργάτης και Σύμβουλός του σε θέματα του Πρωτογενή Τομέα.
2011 έως 2014: Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης/Απασχόλησης, στο Δήμο Αρχανών - Αστερουσίων.
2006 έως 2011: Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ηρακλείου,
Διεύθυνση Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Κρήτης του ΥΠΑΑΤ.
1993 έως 2006: Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Ηρακλείου, σε προγράμματα που αφορούσαν την αναμπέλωση της σουλτανίνας, την αναδιάρθρωση των οινάμπελων, τη στρεμματική ενίσχυση και τις μεταβιβάσεις.
1983 έως 1993: Υπεύθυνη της οικογενειακής επιχείρησης (Κων/νος Χουδετσανάκης - παραγωγή φυτωρίων ελιάς).
………………………………………
Irene K. Choudetsanaki
MSC Agriculturist T.E
Member of the Board of Directors of EFET.
Education
Graduate of the Department of Plant Production of the School of Agricultural Technologists, T.E.I. Heraklion.
Holder of a Master's Degree in "Applied Science and Technology in Agriculture", School of Agricultural Sciences - Department of Agriculture,
EL.ME.PA. Master's Thesis entitled: "The implementation of management systems of Food safety management systems in olive mills in Crete and the improvement of quality of the olive oil produced".
Professional activities
June 2022 to December 2023: Deputy Head of the Primary Sector of Crete.
September 2019 to December 2023: Member of the Economic Committee of the Region of Crete, Member of the Board of Directors of the Heraklion Development Company and for the CLLD/LEADER NDP of the Region of Crete.
September 2019 to June 2022: Regional Advisor.
September 2019 to June 2022: President of the Association of European Regions (AREPO), for products European Council of the AREPO (Association for the promotion of products with designation of origin (AREPO)).
January 2015 to June 2019: On secondment to the office of the Regional Governor of Crete, as Associate and Advisor to him on issues of the Primary Sector.
2011 to 2014: Deputy Mayor for Development/Employment, Municipality of Archanes-Asterousia
2006 to 2011: Department of Rural Development of Heraklion, Directorate of Decentralized Services of Crete, Ministry of Agriculture and Rural Development.
1993 to 2006: Rural Development Department of Heraklion, in projects related to restructuring of vineyards, the restructuring of vineyards, the acreage and transfers.
1983 to 1993: Manager of the family business (Konstantinos Houdetsanakis Ο.Ε. - production of olive tree nurseries).
Πολύμνια Λαλούση
Η Πολύμνια Λαλούση είναι Γενική Γραμματέας στο Σύλλογο Μονίμων Υπαλλήλων του ΕΦΕΤ και μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΥΠΑΑΤ από το Δεκέμβριο του 2021. Από το Μάρτιο του 2022 έχει οριστεί εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΕΤ. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στον Τομέα της «Δημόσιας Υγείας» της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Έχει εργαστεί ως κτηνίατρος στο Κέντρο Κτηνιατρικών Εργαστηρίων Αθήνας και στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής ΠΕ Αργολίδας από το 2001 ως το 2005. Από το 2005 υπηρετεί στον ΕΦΕΤ. Το διάστημα 2005-2020 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, όπου διενεργούσε επιθεωρήσεις, για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, σε εγκαταστάσεις τροφίμων και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και συμμετείχε σε κλιμάκια στα πλαίσια κοινοτικών ελέγχων που διενεργήθηκαν στη χώρα μας. Από το 2020 υπηρετεί στο Τμήμα Κρέατος & Αλιευμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Τροφίμων της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΦΕΤ.
Polymnia Lalousi is the General Secretary of the Association of Permanent Employees of the Hellenic Food Authority (EFET) and a member of the Board of Directors of the Federation of Employees of the Ministry of Rural Development and Food (YPAAT) since December 2021. From March 2022, she has been appointed to the Board of Directors of EFET. She is born and raised in Athens. She is a graduate of the Veterinary School of the Aristotle University of Thessaloniki and holds a master's degree in the "Public Health" Sector of the National School of Public Health. She has worked as a veterinarian at the Center of Veterinary Laboratories of Athens and at the Directorate of Veterinary Medicine of Argolis. Since 2005, she is working at EFET. At first (2005-2020) at the Regional Directorate of Attica, where she carried out official controls, in order to verify compliance with the requirements of the legislation, in food facilities and in stores of health interest and participated in teams within the framework of community audits carried out in Greece. Since 2020, she is working at the Department of Meat & Fishery of the Food Safety Directorate of the Central Service of EFET.
Ιδομενέας Μαρκάκης
Ο Ιδομενέας Μαρκάκης είναι Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.). Είναι Βιολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα στον κλάδο του φαρμακεμπορίου στην Κρήτη και στην συνέχεια ασχολήθηκε με τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας ιδρύοντας την ΙΔΟΜΕΝΕΑΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ ΑΕΒΕ , στην οποία είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος έως σήμερα.
............................
Idomeneas Markakis is Vice-President of the Management Board of the Hellenic Food Authority. He is a biologist, graduate of the school of Biology of the Aristotle University of Thessaloniki. He has worked in the private sector, starting his career in the pharmaceutical wholesale market of Crete and subsequently founded his own company IDOMENEAS MARKAKIS SA, which operates in the textile trade in the tourism industry, of which he is currently CEO.