- Βρίσκεστε εδώ:
- Αρχική
Το Ε.Σ.Ε.Τ. λειτουργεί ως συμβουλευτικό όργανο του Δ.Σ. σε επιστημονικά θέματα. Το Ε.Σ.Ε.Τ. αποφαίνεται για κάθε θέμα συναφές με την αρμοδιότητα του ΕΦΕΤ, για το οποίο ζητείται από το Δ.Σ. η γνώμη του. Το Ε.Σ.Ε.Τ. δύναται να συνιστά επιστημονικές επιτροπές ή ομάδες εργασίας για την αποτελεσματικότερη εκπλήρωση του έργου του.
Με την υπ’ αριθμ. 563/65845/18-04-2022 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως τροποποιήθηκε από την 2452/258700/04-09-2024 απόφαση, συγκροτήθηκε το Επιστημονικό Συμβούλιο Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Σ.Ε.Τ.) του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.).
Το Ε.Σ.Ε.Τ. αποτελείται από τους κάτωθι:
- Αντώνιο Ζαμπέλα, Πρόεδρο Δ.Σ. του Ε.Φ.Ε.Τ, ως Πρόεδρο, αναπληρούμενο από τον Ιδομενέα Μαρκάκη, Αντιπρόεδρο Δ.Σ. του Ε.Φ.Ε.Τ.
- Ιωάννη Πολίτη, Καθηγητή Φυσιολογίας Θρέψεως και Παραγωγικών Ιδιοτήτων του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως μέλος.
- Δημήτριο Νάκο, Υποστράτηγο ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυκτηνίατρο, ως μέλος.
- Παγώνα Λάγιου, Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως μέλος.
- Νικόλαο Θωμαΐδη, Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημείας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως μέλος.
- Πέτρο Ταούκη, Καθηγητή Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ως μέλος.
- Εμμανουέλα Μαγριπλή, Επίκουρη Καθηγήτρια Διατροφικής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του Ανθρώπου, του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως μέλος.
- Δημοσθένη Παναγιωτάκο, Καθηγητή Βιοστατιστικής - Επιδημιολογίας του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, ως μέλος.
- Παναγιώτη Σκανδάμη, Καθηγητή Υγιεινής Εγκαταστάσεων Βιομηχανιών Τροφίμων του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως μέλος.
- Ειρήνη Χουδετσανάκη, Γεωπόνο, πτυχιούχο του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής της Σχολής Τεχνολόγων Γεωπόνων του Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου, κάτοχο μεταπτυχιακού τίτλου ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., υπάλληλο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μέλος του Δ.Σ. του Ε.Φ.Ε.Τ., ως μέλος.
Το Ε.Σ.Ε.Τ. είναι μη αμειβόμενο.
Αντώνιος Ζαμπέλας
Ο Αντώνης Ζαμπέλας είναι Πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) για 2η θητεία (1η θητεία 2008-2010), Καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA). Είναι επίσης Honorary Professor, Division of Medicine, University College London (UCL), Επισκέπτης Καθηγητής Κλινικής Διατροφής του Τμήματος Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας και Visiting Faculty, Department of Nutrition and Health, United Arab Emirates University. Έχει δε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Διατροφολόγου (RNutr, UK).
Οι βασικές σπουδές του κυρίου Ζαμπέλα ήταν στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι μεταπτυχιακές του σπουδές (MSc) στην Eπιστήμη των Τροφίμων από το Πανεπιστήμιο του Reading (UK) και η διδακτορική του διατριβή (PhD) στη Διατροφή του Ανθρώπου από το Πανεπιστήμιο του Surrey (UK).
Μετά το πέρας της διδακτορικής του διατριβής ο κος Ζαμπέλας εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Surrey ως Research Fellow, στο Υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου ως Senior Scientific Officer, και στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου ως Επίκουρος Καθηγητής.
Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κος Ζαμπέλας διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Αναπληρωτής Πρόεδρος του νεοσύστατου Τμήματος Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής, και μέλος της Συγκλήτου. Στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου διετέλεσε Διευθυντής του Εργαστηρίου Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων, Πρόεδρος της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών και Διευθυντής Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην κατεύθυνση “Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές”. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Έγκρισης Συμπληρωμάτων Διατροφής του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής του Υπουργείου Υγείας, και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης. Ο κος Ζαμπέλας είναι Associate Editor του Διεθνούς Ερευνητικού Περιοδικού CLINICAL NUTRITION και μέλος της συντακτικής επιτροπής του NUTRIENTS. Είναι επίσης Editor in Chief of the section “Nutritional Policies” του NUTRIENTS. Διετέλεσε τέλος Associate Editor τoυ Διεθνούς Ερευνητικού Περιοδικού ATHEROSCLEROSIS.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στον ρόλο των διατροφικών προτύπων και των θρεπτικών συστατικών στην πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων με έμφαση στα καρδιαγγειακά νοσήματα και την παχυσαρκία σε παιδιά και ενήλικες. Ο κος Ζαμπέλας είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος της Πανελλαδικής Μελέτης Διατροφής και Υγείας (ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ.), αντιπροσωπευτική του ελληνικού πληθυσμού. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν επίσης την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων με πυρήνα τις σχολικές μονάδες για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διδάσκει από το 1993 και έχει επιβλέψει 16 διδακτορικές διατριβές. Διετέλεσε external PhD examiner στο Πανεπιστήμιο του Reading (UK) και το Πανεπιστήμιο του Wageningen (the Netherlands) ενώ ήταν κριτής ερευνητικών πρωτοκόλλων σε διεθνείς (Ευρωπαϊκή Ένωση, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία, Κύπρος) και ελληνικούς φορείς. Ο κος Ζαμπέλας έχει προσκληθεί να δώσει πάνω από 120 ομιλίες σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια.
Για την προσφορά του στο αντικείμενο της Διατροφής του Ανθρώπου, του απονεμήθηκε η τιμητική διάκριση του Επίτιμου Μέλους του Κυπριακού Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων (2021). Το 1994 του απονεμήθηκε το βραβείο του Young Scientist of the Year στο πεδίο των χρόνιων παθήσεων από το British Nutrition Foundation and in 2021 κατετάγη στο Top 2% παγκοσμίως σε διεθνή βάση δεδομένων στις επιστήμες υγείας (2021, University of Stanford).
O κος Ζαμπέλας είναι editor 2 ελληνικών ακαδημαϊκών συγγραμμάτων («Κλινική Διαιτολογία και Διατροφή με Στοιχεία Παθολογίας» και «Διατροφή στα Στάδια της Ζωής») και co-editor 2 αμερικανικών («Mediterranean Diet: Constituents and Health Promotion» και «Antioxidants in Health and Disease»), ενώ είναι συγγραφέας σε 22 κεφάλαια σε επιστημονικά βιβλία, ελληνικά και διεθνή, και σε 185 άρθρα στο πεδίο της Διατροφής του Ανθρώπου σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Το h-index στο Google Scholar είναι 57.
--------------------
Antonis Zampelas is President of the Management Board of the Hellenic Food Authority for a second term (1st term 2008-2010), Professor of Human Nutrition at the Department of Food Science and Human Nutrition at the Agricultural University of Athens and Member of the Management Board of the European Food Safety Authority (EFSA). He is also Honorary Professor, Division of Medicine, University College London (UCL) and Visiting Faculty, Department of Nutrition and Health, United Arab Emirates University. He is also a Registered Nutritionist (RNutr, UK).
Prof. Zampelas’ undergraduate studies were in Food Science and Technology from the Agricultural University of Athens (Greece). He also holds an MSc degree in Food Science from the University of Reading (UK) and a PhD in Human Nutrition from the University of Surrey (UK).
After completing his doctoral dissertation, Prof. Zampelas worked at the University of Surrey as a Research Fellow, at the Ministry of Agriculture, Fisheries and Food, UK as a Senior Scientific Officer, and at Harokopio University, Department of Dietetics and Nutrition as Assistant Professor.
At the Agricultural University of Athens, Prof. Zampelas served as the President of the Department of Food Science and Human Nutrition, Deputy Head of the newly established Department of Dietetics and Quality of Life, and as a member of the Senate. At the Department of Food Science and Human Nutrition, he was the Director of the Laboratory of Chemistry and Food Analysis, Chairman of the Curriculum Committee and Director of the Postgraduate Program in the field of “Nutrition, Public Health and Policies”.
Prof. Zampelas has also served as the President of the Hellenic Society of Lipidology, Atherosclerosis and Vascular Diseases, Vice President of the Committee for the approval of Dietary Supplements at the National Drug Administration, Member of the National Nutrition Policy Committee of the Ministry of Health, and Member of the Executive Committee of the European Atherosclerosis Society. Prof. Zampelas is Associate Editor of the international scientific journal CLINICAL NUTRITION, member of the Editorial Board of the international scientific journal NUTRIENTS and Editor in Chief of the section “Nutritional Policies” of NUTRIENTS. He also served as the Associate Editor of the international scientific journal ATHEROSCLEROSIS.
His research interests focus on the role of dietary patterns and nutrients in the prevention of chronic diseases with an emphasis on cardiovascular disease and obesity in children and adults. Prof. Zampelas is the Principal Investigator of the Hellenic National Nutrition and Health Survey (HNNHS) which was carried out in a nationally representative sample of Greek population. Professor Zampelas' interest include also the development of nutritional educational programs for Greek school children for the prevention of childhood obesity. He has been teaching in higher education since 1993 and has supervised 16 doctoral dissertations. He has been an external PhD examiner at the University of Reading (UK) and the University of Wageningen (Netherlands). He has been a reviewer of scientific research protocols at international (European Union, New Zealand, Netherlands, Cyprus) and Greek institutions. Prof. Zampelas has been invited to give more than 120 lectures at national and international conferences.
For his contribution in the field of Human Nutrition, he was awarded the honorary distinction of Honorary Member of the Cyprus Association of Dietitians-Nutritionists (2021). In 1994 he received the Young Scientist of the Year Award by the British Nutrition Foundation and in 2021 he was ranked in the Top 2% worldwide in an international database in health sciences (University of Stanford).
Prof. Zampelas is the editor of 2 Nutrition text books in Greek (“Clinical Nutrition and Dietetics” and “Nutrition in the Life Cycle”) and co-editor of 2 American text books ("Mediterranean Diet: Constituents and Health Promotion" and "Antioxidants in Health and Disease”). He is co-author of 22 chapters in scientific books and 185 peer-reviewed publications in the field of Human Nutrition in international scientific journals. The h-index in Google scholar is 57.
Google Scholar: https://scholar.google.com/citations?hl=el&user=0VdDWSEAAAAJ
Scopus: https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=7003905059
Δημήτριος Νάκος
Ο Δρ. Δημήτριος Νάκος είναι Πτυχιούχος Κτηνιατρικής Α.Π.Θ. και Διδάκτωρ Υγιεινής Τροφίμων Α.Π.Θ. Είναι Υποστράτηγος ε.α. Ειδικών Καθηκόντων της ΕΛ. ΑΣ. (Αστυκτηνίατρος) και έχει διατελέσει Επίκουρος καθηγητής επί θητεία στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Εκπαιδευτής Σ. Ε. Κ. (πιστοποιημένος από το Ε. ΚΕ. ΠΙΣ.) και Εκπαιδευτής ΕΦΕΤ
Η επαγγελματική του διαδρομή περιλαμβάνει: 1975. Απόφοιτος Σχολής πρώην Χωροφυλακής. 1982. Απόφοιτος Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ. 1975-1982. Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης 1982. Δ/νση Αγορανομίας Θεσσαλονίκης, μετάταξη στην κατηγορία ειδικών καθηκόντων (Αστυκτηνιάτρων). 1989-1992. Τριετής μετεκπαίδευση - εξειδίκευση στον Τομέα Υγιεινής και Τεχνολογίας Τροφίμων της Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ. 1995. Διδάκτωρ Υγιεινής Τροφίμων της Κτηνιατρικής με βαθμό «ΑΡΙΣΤΑ». 2000. Ίδρυση ΕΦΕΤ, απόσπαση στο Φορέα. 2004-2007. Μέλος στο Δ.Σ. του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης. 2006. Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής ΕΦΕΤ. 2007 Αναπληρωματικό μέλος στο Δ.Σ. του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς, εκπροσωπώντας τον ΕΦΕΤ. 2008. Προαγωγή σε Ταξίαρχο, καταληκτικό βαθμό, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη παρακολούθησης και εποπτείας χρηματοδοτικού προγράμματος του ΕΠΑΝ, με την υλοποίηση του οποίου ο ΕΦΕΤ απέκτησε δυο πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 2009. Προαγωγή σε Υποστράτηγο και αυτεπάγγελτη αποστρατεία, μετά από 35ετή ευδόκιμη υπηρεσία. 2011-2012. Καθήκοντα ειδικού Συμβούλου στον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 2012-2018. Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων.
Η εκπαιδευτική-διδακτική του δραστηριότητα περιλαμβάνει:
- 2000-2008, Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ως συμβασιούχος επίκουρος Καθηγητής επί θητεία.
- 1989-1996, Σε Ι.Ε.Κ. (Δημόσια & Ιδιωτικά)
- Στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή
- 1998-2002, Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος Θεσσαλονίκης
- 2001-2006, Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας.
- Εκπαιδευτής στα σεμινάρια επιμόρφωσης υπαλλήλων ΕΦΕΤ και συναρμόδιων Υπηρεσιών, με οργάνωση και εποπτεία του Ε. Κ. Δ. Δ. και αντικείμενο την Ασφάλεια Τροφίμων, καθώς και στα σεμινάρια του ΕΦΕΤ για την Ασφάλεια Τροφίμων, στα πλαίσια Εθνικής & Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας.
Τον Οκτώβριο του 2003, συμμετείχε ως υπεύθυνος κλιμακίου του ΕΦΕΤ στο πρόγραμμα PHARE του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. σχετικά με την ενίσχυση της πολιτικής Ασφάλειας Τροφίμων της Τσέχικης Δημοκρατίας στο Μπρνό της Τσεχίας, με αντικείμενο την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για τον Επίσημο Έλεγχο Τροφίμων.
Έχει 9 δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες και έχει συμμετάσχει σε 3 ερευνητικά προγράμματα της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ με αντικείμενα μελέτες καταλοίπων φαρμακευτικών ουσιών στα τρόφιμα.
Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υγιεινολόγων και Τεχνολόγων Τροφίμων (Ε.Υ.Τ.Τ.) για 3 θητείες και είναι Μέλος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας και του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.
---------------------------
Dr. Dimitrios Nakos is Graduate of Veterinary Medicine, AUTh. and Doctor of Food Hygiene, AUTh. He is Lieutenant General e.a. Special Duties of EL. AS. (Veterinarian) and has served as Assistant Professor for a term at the Department of Veterinary Medicine of the University of Thessaly, Instructor S. E. K. (certified by E. KE. PIS.) and EFET Instructor.
His professional route includes: 1975. Graduate of the former Gendarmerie School. 1982. Graduate of the School of Veterinary Medicine, AUTh. 1975-1982. Thessaloniki Traffic Department 1982. Thessaloniki Market Management Department, transfer to the category of special duties (Police Officers). 1989-1992. Three-year postgraduate training - specialization in the Department of Hygiene and Food Technology of the Veterinary School of AUTh. 1995. Doctor of Food Hygiene of Veterinary Medicine with a grade of "EXCELLENT". 2000. Establishment of EFET, secondment to the Agency. 2004-2007. Member of the Board of the Thessaloniki Public Markets Organization. 2006. Deputy General Manager of EFET. 2007 Alternate member of the Board of the National Consumer and Market Council, representing EFET. 2008. Promotion to Brigadier General, final grade, assuming the responsibility of monitoring and supervising the financial program of EPAN, with the implementation of which EFET acquired two fully equipped laboratories in Athens and Thessaloniki. 2009. Promotion to Lieutenant General and ex-officio demobilization, after 35 years of successful service. 2011-2012. Duties of Special Adviser to the Deputy Regional Head of Agricultural Economy & Veterinary Region of Central Macedonia. 2012-2018. Food Business Consultant.
His educational-Teaching activity includes:
- 2000-2008, Department of Veterinary Medicine, University of Thessaly as a contracted Assistant Professor.
- 1989-1996, In I.E.K. (Public & Private)
- At the American School of Agriculture
- 1998-2002, School of Meat Professions of Thessaloniki
- 2001-2006, School of Postgraduate Education and Training of the Greek Police.
- Instructor in the training seminars of EFET employees and co-competent Services, with organization and supervision of the EKD and subject of Food Safety, as well as in the EFET seminars on Food Safety, within the framework of National & European Legislation.
In October 2003, he participated as head of EFET in the PHARE program of NAGREF, on strengthening the Food Safety Policy of the Czech Republic in Brno, Czech Republic, on European Food Control Legislation.
He has published 9 scientific papers and has participated in 3 research programs of the Research Committee of the Aristotle University of Thessaloniki with the object of studies of residues of medicinal substances in food.
He has served as President of the Hellenic Society of Hygiene and Food Technologists (EYTT) for 3 terms and he is Member of the Geotechnical Chamber of Greece, the Hellenic Veterinary Society, the Panhellenic Veterinary Association.
Δημοσθένης Παναγιωτάκος
Ο Δημοσθένης Παναγιωτάκος είναι Καθηγητής Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας και Αγωγής, του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Επίσης, είναι τακτικό μέλος της διαρκούς Επιστημονικής Επιτροπής για την Υγεία και τους ‘Εκτάκτους & Περιβαλλοντικούς Κινδύνους της European Commission (Scientific Committee on Health, Environmental and Emerging Risks, Commission Decision) (2016-2026), και Εμπειρογνώμων στο European Court of Auditors (2022-2027). Έχει σπουδάσει Μαθηματικά, και έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές και μετεκπαιδεύσεις στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά (Στατιστική), στη Βιοστατιστική, και στην Επιδημιολογία (Πανεπιστήμιο Αθηνών και London School of Hygienne & Tropical Medicine, University of London, UK). Είναι κάτοχος διδακτορικού Διπλώματος στην Επιδημιολογία (Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών). Η μεταδιδακτορική του έρευνα στην καρδιαγγειακή επιδημιολογία πραγματοποιήθηκε στο VA Medical Center, Georgetown University (USA). Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του θέση στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, είναι Adjunct Professor στο Faculty of Health, University of Canberra, Australia, καθώς και Visiting Distinguished Professor του Rutgers University, USA, ενώ υπήρξε επισκέπτης Καθηγητής στο Georgetown Medical Center/VAMC, Washington DC, USA. Έχει διατελέσει Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού, Έρευνας και Ανάπτυξης, καθώς και Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών και Διαχείρισης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (2016-2019), Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής (2012) και Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας και Αγωγής (2013-2016). Είναι τακτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Δ.Υ (2019-σήμερα). Από το 2016 είναι μέλος Εθνικού Συμβουλίου Διατροφικής Πολιτικής του Υπουργείου Υγείας (2016-σήμερα), έχει διατελέσει τακτικό μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ε.Φ.Ε.Τ. (2009-2012 & 2012-2015), Υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής και του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ, 2012-2014), Υπουργείο Υγείας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την επιδημιολογία χρόνιων νοσημάτων, την ανάπτυξη στοχαστικών μοντέλων κινδύνου, την μεθοδολογία ιατρικής έρευνας, και τη διατροφή και δημόσια υγεία. Έχει συντονίσει ή και συμμετάσχει ως εταίρος σε 21 χρηματοδοτούμενα ερευνητικά έργα από Ευρωπαϊκούς (FP6, FP7, HORIZON2020) ή εθνικούς φορείς (συνολικού προϋπολογισμού 15Μ). Διδάσκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το 1998, έχει επιβλέψει την εκπόνηση 17 διδακτορικών διατριβών. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 850 άρθρα στο χώρο της επιδημιολογίας και της βιοστατιστικής, σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, που έχουν λάβει περισσότερες από 40.000 αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία (h-index: 81). Έχει συγγράψει 2 μονογραφίες, 4 βιβλία («Επιδημιολογία», «Μεθοδολογία Έρευνας στις Επιστήμες Υγείας», «Βιοστατιστική» και «Καρδιαγγειακή Επιδημιολογία»), καθώς και περισσότερα από 35 Κεφάλαια σε διεθνή και ελληνικά βιβλία. Έχει δώσει περισσότερες από 180 προσκεκλημένες ομιλίες, σε 17 χώρες του κόσμου. Είναι συντάκτης (Editor) σε 7 διεθνή επιστημονικά περιοδικά, κριτής ερευνητικών πρωτοκόλλων σε διεθνείς (EU, NIH, κα) και ελληνικούς φορείς (Ι.Κ.Υ., ΕΛΙΔΕΚ, κα), καθώς και άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Για το επιστημονικό του έργο και τη γενικότερη προσφορά του έχει λάβει βραβεύσεις από Ελληνικούς και Διεθνείς επιστημονικούς Οργανισμούς και Εταιρείες, καθώς και τιμητικές διακρίσεις από Πανεπιστήμια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι ενεργός πολίτης και ευαισθητοποιείται σε θέματα κοινωνικών ανισοτήτων στην υγεία. Από το 2015 είναι μέλος του Συμβουλίου του Paralelo 40 - World Mediterranean Diet Surveillance System- ενός διεθνούς φόρουμ που δραστηριοποιείται σε θέματα που αφορούν την προάσπιση της μεσογειακής παράδοσης και του μεσογειακού περιβάλλοντος στο πλαίσιο της δημόσιας υγείας, ενώ είναι ιδρυτικό μέλος του Mediterranean Lifestyle Medicine Institute - ενός διεθνούς οργανισμού για την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων.
-------------------------------------
Demosthenes Panagiotakos, DrMed, FRSPH, FACE, is Professor in Biostatistics, Research Methods and Epidemiology at Harokopio University in Athens, and Member of the high-level Scientific Committee of Health, Environment and Emerging Risks / DG Health and Food Safety, of the European Commission (2016-2026). Prof Panagiotakos is also visiting Distinguished Professor at School of Arts and Sciences, Rutgers, the State University of New Jersey, USA (since 2016), and adjunct Professor at the Faculty of Health, University of Canberra, ACT, Australia (since 2017). He has supervised as the Principal Investigator 17 large–scale, epidemiological studies, and research projects (1.5M total). His research interests include NCD epidemiology and risk modelling, medical research methodology, and public health. He has published 4 books, over 850 scientific papers in peer-reviewed international journals and has more than 38.000 citations of his work (h-index of 81). He has received several National and International Awards and Scholarships. He is research evaluator for National and International Organizations (European Commission, EASME, EIC, JCR, etc), reviewer in 70+ international journals in the field of epidemiology, cardiovascular disease, public health, nutrition, etc, as well as external evaluator for several faculty positions. He is an Executive Board member in 3 Scientific Societies, former President of the Hellenic Atherosclerosis Society (2018-2020), and Fellow of the Royal Society of Public Health (RSPH, UK) and American College of Epidemiology (ACE, USA). He serves as Editor-in-Chief, Associate Editor or Editorial Board member in 17 international journals. He has invited to give more than 250 lectures in 17 countries around the world. He has actively participated in campaigns against tobacco use and substances, exposure to environmental tobacco smoking, as well as promotion of healthy dietary patterns and Mediterranean diet. He is a Member of the National Nutrition Policy Committee (2016-2022) of the Ministry of Health and has served as Board Member of the Scientific Council of the Hellenic Food Authority (2009-2015), as well as the National Council of Public Health (2012-2015). In October 2019 he has appointed by the Minister of Health, Vice President and Member of the BoD of the National Public Health Organization (CDC)
Εμμανουέλα Μαγριπλή
Η Εμμανουέλα Μαγριπλή είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Διατροφικής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ελλάδα), στο εργαστήριο Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Συγχρόνως συνεργάζεται και διδάσκει με άλλα Πανεπιστήμια εντός και εκτός Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο των Εμιράτων (Department of Nutrition and Health, United Arab Emirates University), και στις Ιατρικές Σχολές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Πατρών. Πρόσφατα ορίστηκε και ως τακτικό μέλος της Τριμελούς Επιτροπής Αξιολόγησης υποψηφίων μελών Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Σ.Ε.Π.) για τα ακαδημαϊκά έτη 2022-2025 από τη Διοικούσα Επιτροπή του Ε.Α.Π.. Αποτέλεσε επίσης συνεργάτης με το τμήμα Διαιτολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (University of Oxford, Centre for Statistics in Medicine, CSM).
Ολοκλήρωσε το βασικό της πτυχίο στη Διαιτολογίας και (BSc, Τμήμα McGill University), κατά τη διάρκεια του οποίου έλαβε 8 σημαντικές υποτροφίες και βραβεία, ένα εκ των οποίων από την κυβέρνηση του Καναδά (Natural Sciences and Engineering Research Council, NSERC), για ακαδημαϊκή αριστεία, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές της εντός του κορυφαίου 15% των Καναδών φοιτητών στον τομέα της. Συνέχισε στο πεδίο της Επιδημιολογίας (MSc, University of London, London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM)) και Διατροφικής Επιδημιολογίας (PhD, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Η Δρ. Μαγριπλή πέραν της διδασκαλίας στα αντικείμενα της Διατροφικής Επιδημιολογίας, της Διατροφής στη Δημόσια Υγεία και της Διατροφικής Εκπαίδευσης, έχει έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον σε μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες που διερευνούν ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή και την υγεία και ειδικότερα τα χρόνια νοσήματα. Είναι η κύρια αναλύτρια δεδομένων της Πανελλήνιας Μελέτης Διατροφής και Υγείας (ΠΑΜΕΔΥ). Έχει επίσης συνεργαστεί σε 2 άλλες σημαντικές μελέτες συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής ATHLOS και του ερευνητικού PROgnostic Factor Evaluation – Systematic Searches repOrting & Reviewing (μελέτη PROFESSOR). Ήταν επίσης Επιστημονική Υπεύθυνη της μελέτης «Αντιλήψεις & γνώσεις καταναλωτών για την εμπρόσθια ετικέτα διατροφικής επισήμανσης» (Front of Food Packaging Nutritional Labelling (FOPNL)) που διεξήχθη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα ενήλικου ελληνικού πληθυσμού από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η Δρ Μαγριπλή είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων. Επίσης Εξελέγη πρόσφατα αντιπρόεδρος στην ομάδα εργασίας με τίτλο “Επιδημιολογία και Πρόληψη της Αθηροσκλήρωσης» της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης και έχει επιλεγεί αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ομάδα Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό των ανώτατων περιεκτικοτήτων σε Βιταμίνες και Μέταλλα των Διατροφικών Συμπληρωμάτων και των Εμπλουτισμένων Τροφίμων. Η Δρ Μαγριπλή. είναι Επιστημονικός Σύμβουλος σε μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων στην Ελλάδα και είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης και του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Εταιρείας Διατροφής.
Η Δρ. Μαγριπλή είναι συν-συγγραφέας σε 60 δημοσιευμένων άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, έχει συνεισφέρει στην επιστημονική επιμέλεια και στη μετάφραση 5 διεθνών επιστημονικών συγγραμμάτων στο πεδίο της Διατροφικής Επιδημιολογίας και της Δημόσιας Υγείας και έχει συγγράψει 3 Κεφάλαια σε ελληνικά επιστημονικά συγγράμματα. Είναι επίσης reviewer σε περισσότερα από 20 επιστημονικά περιοδικά, reviewing editor σε άλλα 2 και έχει υπάρξει Invited σε περισσότερα από 3 ειδικά τεύχη επιστημονικών περιοδικών. To h-index της Δρ. Μαγριπλή είναι 17.
----------------------------------------
Emmanuella Magriplis is Assistant Professor in Nutritional Epidemiology & Public Health at the Laboratory of Dietetics and Quality of Life, Department of Food Science and Human Nutrition, Agricultural University of Athens. She is also Visiting Professor at the Department of Nutrition and Health, United Arab Emirates University, at the Medical School, Aristotle University of Thessaloniki and at the Medical School, University of Patras. She was also affiliated with University of Oxford (Centre for Statistics in Medicine, CSM) and the Department of Nutrition and Dietetics, Harokopio University, Athens,
She completed her first degree (BSc) in Nutrition and Dietetics (Faculty of Agricultural and Environmental Sciences, School of Human Nutrition, McGill University) during which she received 8 major scholarships and awards, one of which was from the Government of Canada (Natural Sciences and Engineering Research Council, NSERC), for academic excellence, having completed her studies at the top 15% of Canadian students in her field. She obtained a MSc in Epidemiology (LSHTM University of London,) and a PhD in Nutritional Epidemiology (Department of Food Science and Human Nutrition, Agricultural University of Athens).
Dr Magriplis has a strong interest in large epidemiological studies that investigate nutrition and health related diseases, mostly chronic diseases. She is the lead data analyst of the Hellenic National Nutrition & Health Survey (HNNHS). She collaborated in 2 other studies, namely the European ATHLOS and an umbrella project PROgnostic Factor Evaluation - Systematic Searches, repOrting & Reviewing (PROFESSOR study). She was the Principal Investigator of Front of Food Packaging Nutritional Labelling (FOPNL) study, by the Hellenic Food Authority (EFET) and the Agricultural University of Athens.
Dr Magriplis is a member of the Executive Committee of the Hellenic Nutrition Society. She is also Vice President and President Elect in the working group of the Hellenic Atherosclerosis Society, entitled “Epidemiology & Atherosclerosis Prevention” and was appointed to represent Greece at the European Commission Task Force responsible for setting Maximum Amounts of Vitamins & Minerals in Food Supplements and Fortified Foods. Recently, she was also appointed as Member of the Scientific Advisory Council of the Hellenic Food Authority.
Dr Magriplis is a coauthor in 60 publications in international peer reviewed scientific journals, has contributed to the scientific editing & translation of 5 textbooks and has written 3 book chapters, all related to nutritional methodology, epidemiology, education, and public health nutrition. She is also a reviewer of more than 20 international peer- reviewed scientific journals and serves as a reviewing editor in 2 and has been a guest editor in over 3 Journal Special Issues. Her h-Index based on Google Scholar is 17.
Ιωάννης Πολίτης
Ο Ιωάννης Πολίτης είναι Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής (2011-2015) και Κοσμήτορας της Σχολής Αγροτικής Παραγωγής, Υποδομών και Περιβάλλοντος (2015-2018). Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά το 1989. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια Cornell των ΗΠΑ (1990-1993) και στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Vermont των ΗΠΑ (1993-1996). Εργάστηκε για μια πενταετία (1996-2001) στη ΔΕΛΤΑ-VIVARTIA και στη συνέχεια συνεργάστηκε με εταιρείες τροφίμων παγκοσμίως (ΗΠΑ, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία). Είναι κάτοχος αρκετών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 110 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και ο συντελεστής απήχησης του έργου του είναι 28 (Web of Science) and 37 (Google Scholar).
Ioannis Politis is a Professor for more than 20 years at the Agricultural University of Athens. He was the Chair of the Department of Animal Science (2011-2015) and Dean of the School of Agricultural Production, Infrastructure and Environment (2015-2018). He obtained his Ph.D in 1989 from McGill University in Canada. He taught at Cornell University (Department of Animal Science) between 1990-1993 and at the University of Vermont (Food Science) between 1993-1996. He joined DELTA-VIVARTIA, the largest food company in Greece between 1996-2001 and following that he developed collaborations with various food companies worldwide (USA, Canada, New Zealand, Australia). He is the holder of several worldwide patents. He has published more than 110 research papers in peer-reviewed scientific journals (h-index 28, Web of Science and 37, Google Scholar).
Νικόλαος Θωμαϊδης
Ο Νικόλαος Σ. Θωμαΐδης είναι Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Τμήμα Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διευθύνει τη διακεκριμένη επιστημονική ομάδα Trace Analysis and Mass Spectrometry Group (TrAMS), παρουσιάζοντας αξιοσημείωτη ερευνητική δραστηριότητα τα τελευταία 25 χρόνια στο πεδίο της Αναλυτικής Χημείας. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Καθ. Ν. Θωμαΐδη επικεντρώνονται στην ανάπτυξη προηγμένων HRMS μεθοδολογιών για τον ενδελεχή χαρακτηρισμό του μοριακού αποτυπώματος τόσο δειγμάτων τροφίμων, όσο περιβαλλοντικών και κλινικών δειγμάτων, εφαρμόζοντας τεχνικές ύποπτης και μη στοχευμένης σάρωσης ενώσεων καθώς και omics προσεγγίσεων. Παράλληλα, αναπτύσονται και χρησιμοποιούνται συνεχώς προηγμένα λογισμικά και χημειομετρικά εργαλεία για την επεξεργασία των δεδομένων και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Ο Καθ. Ν. Θωμαΐδης συντονίζει επίσης ένα διαπιστευμένο εργαστήριο με βάση το πρότυπο ISO 17025, πραγματοποιώντας αναλύσεις τροφίμων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα. Η ερευνητική του δραστηριότητα αναδεικνύεται με > 250 ερευνητικά άρθρα, > 10.000 παραπομπές και δείκτη απήχησης 57 (Scopus ID: 6701846377). Ως κύριος ερευνητής σε πολυάριθμα ερευνητικά έργα, αποτελεί σημαντικό πυλώνα στο τομέα της Αναλυτικής Χημείας και ιδιαίτερα στο πεδίο των τροφίμων, αναπτύσσοντας νέες ιδέες και διερευνώντας ερευνητικά θέματα που αποτελούν πρόκληση για την αυθεντικότητα και την ασφάλεια των τροφίμων.
---------------------------------------------
Nikolaos S. Thomaidis is Professor of Analytical Chemistry in the Department of Chemistry of the National and Kapodistrian University of Athens. He leads a dedicated scientific group, Trace Analysis and Mass Spectrometry (TrAMS) and has established a constant research activity over the last 25 years. Prof. N. S. Thomaidis’ research interests focus on the development of cutting-edge High Resolution Mass Spectrometric (HRMS) methodologies and workflows for the thorough characterization of the molecular “fingerprint” of food, environmental and clinical samples. Since 2013, suspect and non-target screening workflows have been developed at the Laboratory of Analytical Chemistry for the identification of “suspect” compounds (based on existing literature), and new compounds, for which no prior knowledge exists. Sophisticated software and advanced chemometric tools have been developed and used for data process and evaluation of results regarding targeted and non-targeted HRMS omics approaches (metabolomics, lipidomics, proteomics). His overall research articles (>250) resulted in more than 10.000 citations and an h-index of 57 (Scopus ID: 6701846377) while, as a coordinator or main beneficiary on several National and European funded research projects, he has an established and solid research history. Developing novel methods with cutting-edge technology, TrAMS group establishes new ideas and research topics to food analysis, food authenticity and quality, safety and compliance with governmental legislative frameworks. Prof. Thomaidis established also an accredited service laboratory according to ISO 17025, performing food analysis in line with European and international standards and protocols.
Περισσότερες πληροφορίες (more details): http://trams.chem.uoa.gr,
http://foodomics.chem.uoa.gr
Παγώνα Λάγιου
Παγώνα Δ. Λάγιου Ιατρός, Παθολόγος Καθηγήτρια Υγιεινής - Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Διευθύντρια Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Πρόσεδρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Παν/μίου Harvard, ΗΠΑ
Η Π.Δ. Λάγιου είναι ιατρός, ειδική Παθολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Επιδημιολογία. Υπηρετεί ως Καθηγήτρια Υγιεινής - Επιδημιολογίας και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και ως Πρόσεδρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ. Έχει υπηρετήσει ως Πρόσεδρη Αναπλ. Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Karolinska της Σουηδίας και ως Επιστημονική Συνεργάτης στο Γραφείο Επιδημιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Το διδακτικό της έργο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο επικεντρώνεται σε θέματα επιδημιολογίας-μεθοδολογίας έρευνας και προληπτικής ιατρικής-δημόσιας υγείας. Ασχολείται ερευνητικά με την επιδημιολογία και πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων, με συμμετοχή σε εθνικές και διεθνείς επιδημιολογικές μελέτες και consortia.
Υπήρξε μέλος (panel member) της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων επί 9 έτη. Έχει υπηρετήσει ως Mέλος (panel member) και είναι Πρόεδρος (Chair) του Panel των Consolidator Grants του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC). Έχει συμμετάσχει/συμμετέχει σε πολλές εθνικές και διεθνείς επιτροπές σε θέματα σχετικά με τη δημόσια υγεία και είναι Επικεφαλής του Συνεργαζόμενου Κέντρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη Διατροφή και την Υγεία στην Αθήνα.
---------------------------------------
Pagona Lagiou, MD, MSc, PhD Professor and Chair, Dept. of Hygiene, Epidemiology and Medical Statistics, School of Medicine, National and Kapodistrian University of Athens, Greece Adjunct Professor of Epidemiology, Harvard T. H. Chan School of Public Health, USA
Dr. Lagiou is an MD, board-certified in Internal Medicine, with graduate studies in Epidemiology. She is Chair of the Department of Hygiene, Epidemiology and Medical Statistics at the School of Medicine, National and Kapodistrian University of Athens. She serves as Professor of Hygiene and Epidemiology at the same Department and as Adjunct Professor of Epidemiology at the Harvard T.H. Chan School of Public Health. Dr. Lagiou has served as Foreign Adjunct Associate Professor of Epidemiology at the Karolinska Institutet, Sweden and as Fellow of the Bureau of Epidemiologic Research in the Academy of Athens, Greece.
Her undergraduate and graduate teaching covers the fields of epidemiology-research methodology and preventive medicine-public health. Her research work focuses on the epidemiology and prevention of chronic diseases, in the context of national and international epidemiologic studies and consortia.
Dr. Lagiou has served as a Panel Member at the European Food Safety Authority (EFSA) for nine years. She has also served as Panel Member and is currently Chair of the Consolidator Grants Panel at the European Research Council (ERC). She has participated/participates in several national and international committees on public health-related issues and she is Head of the WHO Collaborating Center for Nutrition and Health in Athens, Greece.
Παναγιώτης Σκανδάμης
Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει 31 κεφάλαια Αγγλικών επιστημονικών βιβλίων, συν-έκδοση ενός επιστημονικού βιβλίου και 226 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε περιοδικά του Science Citation Index, οι οποίες έχουν συγκεντρώσει 9087 ετεροαναφορές (h index = 44). Η ερευνητική του δραστηριότητα έχει χρηματοδοτηθεί και χρηματοδοτείται με περισσότερα από 3.5 εκατ. ευρώ από Ευρωπαϊκά (Framework Programs, 5, 6, 7, HORIZON 2020) και Εθνικά προγράμματα της ΓΓΕΤ και του ΕΛΙΔΕΚ, καθώς και συμφωνητικά με Ελληνικές Επιχειρήσεις Τροφίμων.
Έχει διατελέσει επιστημονικός εκδότης του περιοδικού Food Research International την περίοδο 2012-2016, και από το 2017 είναι επιστημονικός συν-εκδότης του περιοδικού Journal of Food Protection (επι του παρόντος Editor in chief). Είναι επίσης επιστημονικός εκδότης των περιοδικών Frontiers in Microbiology, Microbiology Spectrum καθώς και μέλος της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών Applied and Environmental Microbiology και International Journal of Food Microbiology
Ο Δρ. Σκανδάμης είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής των συνεδρίων International Conference of Predictive Microbiology in Foods από το 2008, στην οργανωτική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου International Association of Food Protection από το 2015 και σε επιτροπές επιλογής βραβείων φοιτητών. Υπήρξε συνδιοργανωτής (co-president) του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου IAFP το 2017, συμπροέδρευσε στο Συνέδριο FoodMicro 2022 (Αθήνα) και Πρόεδρος του IAFP Professional Developing Group “Microbial Modelling and Risk Assessment”. Είναι ο σχεδιαστής του λογισμικού προσομoίωσης της μικροβιακής συμπεριφοράς στα τρόφιμα με το όνομα GroPIN. Επίσης, είναι μέλος της συντονιστικής ομάδας της ΟΕ «Ασφάλεια Τροφίμων» της Εθνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας «Food For Life».
Ο Δρ Σκανδάμης υπηρετεί ως επικεφαλής εκπαιδευτής στις ενότητες προρρητικής μικροβιολογίας και κατάταξης επικινδυνότητας του εκπαιδευτικού προγράμματος EUFORA της EFSA. Έλαβε το πτυχίο του στην Επιστήμη και την Τεχνολογία Τροφίμων και το Διδακτορικό του στη Μικροβιολογία Τροφίμων από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Τμήμα Επιστήμης των Ζώων του Πανεπιστημίου του Κολοράντο (ΗΠΑ).
--------------------------------------------
Dr. Panagiotis N. Skandamis is Professor of Food Microbiology and Food Hygiene in the Agricultural University of Athens (AUA) and member of the BIOHAZ panel of the European Food Safety Authority (EFSA). His research interests include predictive microbiology and quantitative microbial risk assessment, active antimicrobial and intelligent packaging of foods, control and adaptive responses of bacteria to food-related stresses, antimicrobial interventions, detection and subtyping of foodborne pathogens and ecology of mycotoxin-producing fungi.
He has authored 225 papers in SCI journals, 31 book chapters and co-edited on book, with 9087 citations (h-index=44). Dr. Skandamis has secured more than 3.0 million Euros from competitive grants of the 5th-7th EU Framework Programs, HORIZON 2020, Greek Research and Technology Funding Agencies, and direct contracts with the Food Industry.
He has been Associate Editor of Food Research International (2012-2016) and since 2017, scientific co-editor of Journal of Food Protection (currently Editor-In-Chief). He is also Associate Editor of Frontiers in Microbiology, Microbiology Spectrum and member of the Editorial Board of Applied and Environmental Microbiology and International Journal of Food Microbiology.
Dr. Skandamis has been involved in the scientific committee of International Conference on Predictive Microbiology in Foods since 2008, the European Symposium organizing committee since 2015 and student award selection committees. He has co-hosted the IAFP European Symposium in 2017, is co-President of FoodMicro 2022 Conference (Athens) and Chair of the IAFP PDG “Microbial Modelling and Risk Assessment”. He has developed the predictive modelling software GroPIN. He is co-ordinator of the WG “Food Safety” of the National Technological Platform “Food For Life”.
Dr. Skandamis serves as lead tutor in predictive microbiology and risk ranking modules of the EUFORA training program of EFSA. He received his Bachelor Degree on Food Science & Technology and a PhD on Food Microbiology by AUA. He has worked as a post-doctoral fellow in the Department of Animal Science of Colorado State University (USA).
Πέτρος Ταούκης
Ο Δρ. Ταούκης Πέτρος είναι Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ (1982) - MSc, PhD (Πανεπιστήμιο της Μιννεσότα, ΗΠΑ, 1985, 1988). Διευθυντής Έρευνας & Ανάπτυξης, Κnorr Best foods Hellas (πλέον Unilever), 1992 - 1995. Από το 1995 έως σήμερα είναι μέλος ΔΕΠ της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ (Καθηγητής Α’ βαθμίδας από το 2010), στο Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων. Επιβλέπων 14 διδακτορικών διατριβών και 165 διπλωματικών εργασιών. Ακαδημαϊκά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα στους τομείς της χημείας, μικροβιολογίας και μηχανικής των τροφίμων, και ειδικότερα την κινητική μελέτη των ιδιοτήτων των τροφίμων κατά την επεξεργασία και την αποθήκευση των τροφίμων, την μαθηματική πρόρρηση της ποιότητας και διατηρησιμότητας των τροφίμων, τη συσκευασία των τροφίμων, την ποσοτική μικροβιολογία και την ενζυμική τεχνολογία. Έμφαση σε καινοτόμες διεργασίες τροφίμων, όπως η Υπερυψηλή Πίεση και τα Παλμικά Ηλεκτρικά Πεδία, οζονισμός, ψυχρό πλάσμα, ωσμωτική αφυδάτωση και η έξυπνη και ενεργή συσκευασία. Επιστημονικός Υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας του ΕΜΠ σε περισσότερα από 50 ερευνητικά έργα, Ευρωπαϊκά (στα πλαίσια των Η2020, Erasmus+, FP7, FP6, FP5 και FAIR), συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ και εθνικά κονδύλια μέσω της ΓΓΕΚ, ΥΠΑΙΘ, ΥΠΑΑΤ, ΠΕΠ, ΕΛΙΔΕΚ (ΕΔΚ-Ελλάδα 2.0, PRIMA, ΕΠΑλΘ, ΕΔΚ Β’ ΚΥΚΛΟΥ, ΕΛΙΔΕΚ ΔΕΠ, ERANET, ΑΡΙΣΤΕΙΑ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΘΑΛΗΣ, Διακρατικά, Ηράκλειτος, ΕΠΑΝ, Πυθαγόρας, ΕΠΕΤ, ΠΑΒΕ), καθώς και προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης με την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Τροφίμων. Συντονιστής σε δύο ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα [FAIR-CT95-1090 (1996-2000) και QLK1-CT2002-02545 (2003-2006)]. Δημοσιευμένο έργο σε επιστημονικά άρθρα με κρίση (173), κεφάλαια βιβλίων (37) και πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων (>350), με 5300+ ετεροαναφορές (h-index: 51- Google Scholar, h-index: 41- Scopus). Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του EFFoST (European Federation of Food Science & Technology) – Μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (IAFST) του IUFoST (International Union of Food Science and Technology) – Εθνικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο IAEF (International Association of Engineering and Food) – Ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μηχανικής Τροφίμων EAFE (European Academy of Food Engineering) – Μέλος του IFT (US Institute of Food Technology) και Εκλεγμένο Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Nonthermal Processing Division του IFT – Έλληνας Πρέσβης του GHI (Global Harmonization Initiative) Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου Ελέγχου Τροφίμων ΕΣΕΤ, Ανωτάτου Επιστημονικού Σώματος του ΕΦΕΤ (τις περιόδους 2001-2004, 2010-2013, 2013-2016 και 2022-2024).
Διοργάνωση των διεθνών συνεδρίων ICEF11 conference (www.icef11.org ), 29th EFFoST International Conference (www.effost2015.org) and 2015 International Nonthermal Processing Workshop (http://www.npdworkshop2015.org). Editor του Innovative Food Science and Emerging Technologies | Subject Editor του Food and Bioproducts Processing | Guest Editor σε Special issues of the journals Food and Bioproducts Processing, Food Control, Trends in Food Science and Technology, Innovative Food Science and Emerging Technologies, Food Engineering Reviews | Μέλος του Editorial Board των International Journal of Food Microbiology, Journal of Food Engineering, Food Engineering Reviews
----------------------------
Dr. Petros Taoukis Diploma Chemical Engineer, NTUA – MSc (1985) and PhD U of Minnesota (1988). Director Research and Development at KnorrBestFoods Hellas (now Unilever) 2/1992 – 2/1995. Faculty NTUA 1995. Full Professor (2010-now) NTUA, School of Chemical Engineering, Lab Food Chemistry &Technology. Teaches food chemistry, microbiology and engineering. Research in food engineering (non thermal, HP, PEF, osmotic processing, smart packaging), shelf life kinetic modelling, food packaging, predictive microbiology, enzyme tech, food chain management and sustainability, waste valorization Leading participation in European research and training projects and National/EU supported multipartner projects. Extensive collaboration with the food industry on applied research and innovation and product and process development. Organization of ICEF11 conference (www.icef11.org), 29th EFFoST International Conference (www.effost2015.org) and 2015 International Nonthermal Processing Workshop (http://www.npdworkshop2015.org) Publications: 173 peer reviewed scientific journals (152), 36 book chapters (37) and 350 scientific conference proceedings (4300 citations, h-index: 41 in Scopus, 5300 citations ,h-index: 51 in Google Scholar)
- Secretary General of the Executive Board of the European Federation of Food Science and Technology (EFFoST) - Fellow of the International Academy of Food Science and Technology (IAFST) of IUFoST
- National representative of Greece in IAEF (International Association of Engineering and Food)
- Member of the founding Executive Group of EAFE (European Academy of Food Engineering)
- Member of the US Institute of Food Technology (IFT) since 1983 - Elected Member at large of the Executive Committee of the Nonthermal Processing Division of IFT
- Greek ambassador in the Global Harmonization Initiative (GHI)
Editor of Innovative Food Science and Emerging Technologies. Subject Editor of Food and Bioproducts Processing. Guest Editor in Special issues of the journals Food and Bioproducts Processing, Food Control, Trends in Food Science and Technology, Innovative Food Science and Emerging Technologies, Food Engineering Reviews, Foods Member of the Editorial Board of International Journal of Food Microbiology, Journal of Food Engineering, Food Engineering Reviews. Web site: http://www.taoukisfoodntua.net
e-mail: taoukis@chemeng.ntua.gr
Ειρήνη Χουδετσανάκη
Ειρήνη Κ. Χουδετσανάκη
MSc Γεωπόνος Τ.Ε
Μέλος Δ.Σ. ΕΦΕΤ.
Εκπαίδευση
Πτυχιούχος Τμήματος Φυτικής Παραγωγής της Σχολής Τεχνολόγων Γεωπόνων, Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου.
Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην «Εφαρμοσμένη Επιστήμη και Τεχνολογία στη Γεωπονία», Σχολή Γεωπονικών Επιστημών - Τμήμα Γεωπονίας, ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Μεταπτυχιακή Διατριβή με τίτλο: «Η εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων σε ελαιουργεία της Κρήτης και η βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιόλαδου».
Επαγγελματικές δραστηριότητες
Ιούνιος 2022 έως Δεκέμβριο 2023: Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Κρήτης.
Σεπτέμβριος 2019 έως Δεκέμβριο 2023: Μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κρήτης, Μέλος του Δ.Σ της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και για την ΕΔΠ CLLD/LEADER Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης.
Σεπτέμβριος 2019 έως Ιούνιος 2022: Περιφερειακή Σύμβουλος.
Σεπτέμβριος 2019 έως Ιούνιος 2022: Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Περιφερειών (AREPO), για τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.).
Ιανουάριος 2015 έως Ιούνιος 2019: Με απόσπαση στο γραφείο του Περιφερειάρχη Κρήτης, ως Συνεργάτης και Σύμβουλός του σε θέματα του Πρωτογενή Τομέα.
2011 έως 2014: Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης/Απασχόλησης, στο Δήμο Αρχανών - Αστερουσίων.
2006 έως 2011: Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ηρακλείου,
Διεύθυνση Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Κρήτης του ΥΠΑΑΤ.
1993 έως 2006: Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Ηρακλείου, σε προγράμματα που αφορούσαν την αναμπέλωση της σουλτανίνας, την αναδιάρθρωση των οινάμπελων, τη στρεμματική ενίσχυση και τις μεταβιβάσεις.
1983 έως 1993: Υπεύθυνη της οικογενειακής επιχείρησης (Κων/νος Χουδετσανάκης - παραγωγή φυτωρίων ελιάς).
………………………………………
Irene K. Choudetsanaki
MSC Agriculturist T.E
Member of the Board of Directors of EFET.
Education
Graduate of the Department of Plant Production of the School of Agricultural Technologists, T.E.I. Heraklion.
Holder of a Master's Degree in "Applied Science and Technology in Agriculture", School of Agricultural Sciences - Department of Agriculture,
EL.ME.PA. Master's Thesis entitled: "The implementation of management systems of Food safety management systems in olive mills in Crete and the improvement of quality of the olive oil produced".
Professional activities
June 2022 to December 2023: Deputy Head of the Primary Sector of Crete.
September 2019 to December 2023: Member of the Economic Committee of the Region of Crete, Member of the Board of Directors of the Heraklion Development Company and for the CLLD/LEADER NDP of the Region of Crete.
September 2019 to June 2022: Regional Advisor.
September 2019 to June 2022: President of the Association of European Regions (AREPO), for products European Council of the AREPO (Association for the promotion of products with designation of origin (AREPO)).
January 2015 to June 2019: On secondment to the office of the Regional Governor of Crete, as Associate and Advisor to him on issues of the Primary Sector.
2011 to 2014: Deputy Mayor for Development/Employment, Municipality of Archanes-Asterousia
2006 to 2011: Department of Rural Development of Heraklion, Directorate of Decentralized Services of Crete, Ministry of Agriculture and Rural Development.
1993 to 2006: Rural Development Department of Heraklion, in projects related to restructuring of vineyards, the restructuring of vineyards, the acreage and transfers.
1983 to 1993: Manager of the family business (Konstantinos Houdetsanakis Ο.Ε. - production of olive tree nurseries).