- Βρίσκεστε εδώ:
- Αρχική
Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Βιολόγος - Ιχθυολόγος MSc
Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής
Φραγκίσκος Γαΐτης, Δρ. Βιολόγος - Μικροβιολόγος τροφίμων
....................................................................................
Διευθύνσεις Κεντρικής Υπηρεσίας
Διεύθυνση Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών
Ασπασία Μαρούγκα, Δρ. Πολιτικών Επιστημών
Διεύθυνση Ασφάλειας Τροφίμων
Κωνσταντίνος Μπαρμπέρης, Δρ. Χημικός
Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτών
Ευαγγελία Φουκαράκη, Δρ. Χημικός
Διεύθυνση Αξιολόγησης Επικινδυνότητας & Διατροφής
Ζωή Μούσια, Δρ. Χημικός Μηχανικός
Διεύθυνση Εργαστηριακών Δομών
Αγγελική Καρπούζα, Δρ. Χημικός
......................................................................................
Περιφερειακές Διευθύνσεις
Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής
Ειρήνη Τσιγαρίδα, Δρ. Γεωπόνος
Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας
Μαργαρίτα Καραβαγγέλη, Δρ. Γεωπόνος
Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Ελένη Παπαντωνίου, Δρ. Χημικός
Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας
Σοφία Παπαδήμα, Γεωπόνος MSc
Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου
Σταυρούλα Φωτοπούλου, Γεωπόνος MSc
Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας
Δημήτριος Τσιμπούκης, Δρ. Κτηνίατρος
Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου
Μιλτιάδης Ζήκος, Κτηνίατρος MSc
Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης
Ιωάννης Βρέντζος, Κτηνίατρος MSc
Περιφερειακή Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου
Βασιλική Φλάρη, Κτηνίατρος MSc
Παναγιώτης Βασιλόπουλος
Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος είναι Γενικός Διευθυντής του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.). Είναι πτυχιούχος Βιολογίας και κάτοχος 2ετούς Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών (Master of Science) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (βιολογική ωκεανογραφία-ειδίκευση ιχθυολογίας). Γνωρίζει άριστα, την αγγλική γλώσσα και το χειρισμό των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Έχει παρακολουθήσει προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης:
- Επιθεωρητών «Συστημάτων Διασφάλισης Ποιότητας ISO 9000:2000»
- «Συστημάτων Ανάλυσης Κινδύνων και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου (HACCP)» και είμαι εγγεγραμμένος στο Διεθνές Μητρώο Επιθεωρητών Συστημάτων Ποιότητας IRCA και στο Ελληνικό μητρώο πιστοποιημένων επαγγελματιών της PrCert Hellas.
- Οργανωσιακής Ψυχολογίας – Διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων.
- Ανάπτυξης Διοικητικών Ικανοτήτων – Ηγεσία και Στρατηγικός Τρόπος Σκέψης – Οργανωσιακές Αλλαγές.
- Διοίκησης μέσω στόχων.
- Χρηματοδοτικών Εργαλείων και Μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων Διεθνών Φορέων καθώς και Ελέγχων – Οργάνων ελέγχου, Οικονομικής Διαχείρισης – Τελικών Δικαιούχων και Συμπλήρωσης Τεχνικού Δελτίου για την ένταξη έργων στα Κοινοτικά Προγράμματα.
Η εργασιακή εμπειρία του περιλαμβάνει θητείες:
- Γενικού Διευθυντή ΕΦΕΤ.
- Διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής του ΕΦΕΤ.
- Επιθεωρητή/Ελεγκτή στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδος του ΕΦΕΤ.
- Αντιπροέδρου ΔΣ και Γενικού Διευθυντή του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ΝΠΔΔ του ΥΠ.Α.Α.Τ.
- Διευθύνοντα Συμβούλου του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού - ΔΗΜΗΤΡΑ, ΝΠΙΔ του ΥΠ.Α.Α.Τ.
- Διευθύνοντα Συμβούλου του Οργανισμού Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π. – AGROCERT), ΝΠΙΔ του ΥΠ.Α.Α.Τ.
- Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π. – AGROCERT), ΝΠΙΔ του ΥΠ.Α.Α.Τ.
- Προϊσταμένου του Τμήματος Δήλωσης Καλλιέργειας και Εκτροφής στη Διεύθυνση Ασφαλιστικής Πολιτικής και Ενισχύσεων του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.), ΝΠΙΔ του ΥΠ.Α.Α.Τ.
- Διευθυντή του πολιτικού γραφείου και Επιστημονικού συνεργάτη του τ. Υπουργού +Αν.Πεπονή.
- Προέδρου Βαθμολογικών Κέντρων Γραπτών Διαγωνισμών της Γενικής Διεύθυνσης Προσλήψεων (Διεύθυνση Γραπτών Διαγωνισμών και Επιλογής Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού και Διεύθυνση Προκηρύξεων) του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.).
- Υπαλλήλου στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων - ΕΛ.Γ.Α., στον Οργανισμό Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων - Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π./AGROCERT, στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό (ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ») και στον Ενιαίο Φορέας Ελέγχου Τροφίμων του ΥΠ.Α.Α.Τ.
- Καθηγητή Βιολογίας στο Λεόντειο Γυμνάσιο – Λύκειο Νέας Σμύρνης.
Έχει διατελέσει:
- Συνεργάτης των Υπουργών: Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Προεδρίας της Κυβέρνησης, Δικαιοσύνης, Βιομηχανίας-Ενέργειας-Έρευνας & Τεχνολογίας, Υγείας και Πρόνοιας.
- Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου Ελέγχου Τροφίμων (ΕΣΕΤ).
- Αντιπρόεδρος του 2ου Κρατικού Παιδικού Σταθμού Αθηνών.
- Αντιπρόεδρος Νομαρχιακής Επιτροπής Αθηνών.
- Μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων: του Νοσοκομείου Πατησίων, του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, της Εταιρείας Ανάπτυξης Αλιείας (ΕΤ.ΑΝ.ΑΛ. ΑΕ), του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αθηναίων, του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) Α.Ε. ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και μέλος του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου ως εκπρόσωπος του Ε.Φ.Ε.Τ.
- Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων (δύο τετραετίες) και
- Νομαρχιακός Σύμβουλος της Νομαρχίας Αθηνών (μια τετραετία).
Έχει συμμετάσχει:
- στον σχεδιασμό δημόσιων πολιτικών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και προσδιορισμού των στρατηγικών του στόχων,
- στην εκπόνηση, νομοσχεδίων και κανονισμών εφαρμογής, επιστημονικών και αναπτυξιακών, επιχειρησιακών μελετών, προτύπων ποιότητας στο πλαίσιο της αξιοποίησης της εθνικής, ενωσιακής και διεθνούς εμπειρίας και τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη των κλάδων του πρωτογενή τομέα και την παραγωγή καινοτόμων δράσεων αναβάθμισης της ποιότητας του αγροτοδιατροφικού τομέα.
Έχει συμμετάσχει:
- στην κατάρτιση πρωτοκόλλων διμερούς συνεργασίας στον τομέα της αγροτικής πολιτικής μεταξύ Ελλάδος - Κίνας, Ελλάδος - Βουλγαρίας, Ελλάδος - Σερβίας, Ελλάδος - Ισραήλ και
- στις διμερείς συσκέψεις των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων της Ελλάδος και των Υπουργών των εν λόγω χωρών καθώς και σε διεθνή και ευρωπαϊκά συνέδρια για θέματα δημόσιας διοίκησης, γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας, ποιότητας και ασφάλειας αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.
Διαθέτει εμπειρία σε θέματα:
- Πολιτικού, διεθνούς και εθνικού κοινωνικοοικονομικού πλαισίου των εθνικών και ευρωπαϊκών θεσμών.
- Εθνικής και Ενωσιακής νομοθεσίας στον τομέα της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων.
- Εθνικής και Ενωσιακής νομοθεσίας στον αγροτικό τομέα και στον τομέα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής,
- Στρατηγικού σχεδιασμού, στοχοθεσίας και δεικτών μέτρησης.
- Νομοθεσίας της δημόσιας διοίκησης και του κώδικα δημοσίων υπαλλήλων και του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.
- Διοίκησης και συντονισμού δημοσίων υπηρεσιών και στην εφαρμογή δημόσιων πολιτικών,
- Διοίκησης και ανάπτυξης ανθρωπίνων πόρων,
- Αξιολόγησης, επιλογής και κατάστασης προσωπικού.
- Οικονομικής Διαχείρισης, Δημοσίου Λογιστικού, Κατάρτισης και εκτέλεσης οικονομικών προϋπολογισμών καθώς και Κατάρτισης οικονομικών απολογισμών και απολογιστικών εκθέσεων,
- Κατάρτισης εφαρμοστικών κανονισμών,
- Θεσμικών πλαισίων, αγροτικής ασφάλισης και του Κανονιστικού πλαισίου Τυποποίησης και Πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων ποιότητας, ασφάλειας τροφίμων.
- Κατάρτισης, εκτέλεσης, παρακολούθησης επιχειρησιακών προγραμμάτων και προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση,
- Δημόσιων, διεθνών διαγωνισμών και δημοσίων συμβάσεων.
- Σχεδιασμού Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων.
Φραγκίσκος Γαϊτης
Ο Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης είναι Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.). Είναι Βιολόγος με Διδακτορικό στην Εφαρμοσμένη Μικροβιολογία από το Βιολογικό Τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει Γενικός Διευθυντής, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Διευθυντής Εργαστηριακών Υπηρεσιών στην Εταιρεία Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Βιομηχανίας Τροφίμων (ΕΤΑΤ ΑΕ - Τεχνολογικός Φορέας του Υπουργείου Ανάπτυξης εποπτευόμενος από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας), Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εργαστηριακών Δομών του ΕΦΕΤ και Προϊστάμενος του Τμήματος Εργαστηρίων Δοκιμών και Ερευνών Τροφίμων Αθήνας καθώς και Τεχνικός Υπεύθυνος του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου Αθήνας, εκλεγμένο μέλος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του ΕΦΕΤ (2015-2021) και Πρόεδρος του Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων του ΕΦΕΤ (2015-2019). Έχει συμμετάσχει ως συντονιστής ή επιστημονικός υπεύθυνος σε 20 Εθνικά και Ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα προγράμματα, έχει 18 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, 34 ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια, 11 παρουσιάσεις σε εκδηλώσεις-ημερίδες. Έχει υπάρξει guest editor 2 διεθνών επιστημονικών περιοδικών και προσκεκλημένος ομιλητής σε 9 ημερίδες και 2 μεταπτυχιακά προγράμματα καθώς και μια συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής. Έχει συγγράψει 24 άρθρα σε site, περιοδικά και εφημερίδες, 9 διδακτικά συγγράμματα και 1 βιβλίο για μικροβιολογικά κριτήρια στα τρόφιμα. Από το τον Ιούλιο του 2022 ορίστηκε αναπληρωματικό μέλος στο Συμβουλευτικό Σώμα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ως εκπρόσωπος του ΕΦΕΤ
Dr. Fragiskos Gaitis is Deputy General Director of the Hellenic Food Authority (EFET). He is Biologist with a PhD in Applied Microbiology frοm the Biology Department of the National and Kapodistrian University of Athens. Former General Director, Deputy General Director and Technical Services Manager of the Food Research and Technological Development Company (ETAT SA), Deputy Head of the Directorate of Laboratories of the Hellenic Food Authority (EFET) and Head of the Department of Food Analytical and Research Laboratories of Athens as well as Technical manager of the Microbiology Laboratory, elected member of the Service Council of EFET (2015-2021) and President of the Union of EFET employees (2015-2019). He has participated as coordinator or scientific responsible in 20 national and European funded projects. He has 18 publications in international journals, 34 presentations in International and Greek conferences, 11 presentations in workshops. Ηe has been guest editor in 2 international scientific journals, guest speaker in 9 workshops, 2 master programs as well as a meeting of the Permanent Committee for Research and Technology of the Greek Parliament. He is author of 24 articles in sites, journals and newspapers, 9 Textbooks and 1 Book on “Microbiological criteria in foods”. Since July of 2022 he has been appointed alternate member of the Advisory Forum of the European Food Safety Authority representing Hellenic Food Authority.
Ειρήνη Τσιγαρίδα
Η Δρ. Ειρήνη Τσιγαρίδα είναι Πτυχιούχος και Διδάκτορας Γεωπονικών Επιστημών του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Κατέχει επίσης μεταπτυχιακό στην «Εκπαίδευση Ενηλίκων» της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Προσλήφθηκε στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων το 2002 και έχει διατελέσει για 12 χρόνια Προϊσταμένη στη Διεύθυνση Διατροφικής Πολιτικής & Ερευνών της Κ.Υ. του ΕΦΕΤ (τώρα Αξιολόγηση Επικινδυνότητας & Διατροφής). Το 2005-2009 εργάστηκε ως ανώτατη επιστημονική υπάλληλος στo Τμήμα Αξιολόγησης Επικινδυνότητας Παραγόντων Βιολογικών Κινδύνων της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων.
Έχει πολυετή εμπειρία στη προετοιμασία και εφαρμογή Ενωσιακής και Εθνικής νομοθεσίας στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων, στο σχεδιασμό και υλοποίηση επίσημων ελέγχων τροφίμων, στην αξιολόγηση επικινδυνότητας παραγόντων που αφορούν στην ασφάλεια των τροφίμων και τη διαμόρφωση και ενημέρωση πολιτικών διατροφής και ασφάλειας τροφίμων. Εκπροσώπησε τον ΕΦΕΤ και την Ελλάδα ως Πρόεδρος και μέλος σε Ευρωπαϊκά και Διεθνή Θεσμικά Όργανα (Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, EFSA & Codex Alimentarius).
Συμμετέχει σε εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα ως συντονιστής ή ως μέλος ερευνητικής ομάδας. Συγγραφέας σημαντικού αριθμού δημοσιεύσεων σε Επιστημονικά Περιοδικά και Διεθνή και Ελληνικά Επιστημονικά Συνεδρία, επιστημονική υπεύθυνος ή μέλος ερευνητικής ομάδας πλήθους Εθνικών, Διακρατικών και Ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων. Κριτής Ελληνικών και Ευρωπαϊκών χρηματοδοτούμενων έργων.
Από το 2020 έως σήμερα είναι Προϊσταμένη Περιφερειακής Διεύθυνσής Αττικής του ΕΦΕΤ .
Dr Eirini Tsigarida
has graduated from the Department of Food Science and Human Nutrition of the Agricultural University of Athens from where she also got her PhD on Food Microbiology. She also holds a master's degree in "Adult Education" from the Faculty of Social Sciences of the Hellenic Open University.In 2002 she was hired at the Hellenic Food Authority and had been for 12 years Head of the Nutrition Policy & Research Directorate (now Risk Assessment & Nutrition). In 2005-2009 she worked as a Senior Scientific Officer in the Unit of Risk Assessment of Biological Hazards of the European Food Safety Authority.
She has many years of experience in the preparation and implementation of National and European legislation in the field of food safety, in the design and implementation of official food controls, in the risk assessment of food safety factors and in the development and updating of nutrition and food safety policies. She represented EFET and Greece as President and member at several European and International Institutional Bodies (Council of the European Union, European Commission, EFSA & Codex Alimentarius).
She participates in national and international research programs as a coordinator or as a member of a research group. Author of a significant number of publications in Scientific Journals and International and Greek Scientific Sessions, scientific manager or research team member of a number of National, Transnational and European research projects. Reviewer of Greek and European funded projects.
From 2020 until today, she is Head of the Attica Regional Directorate of EFET.
Σταυρούλα Φωτοπούλου
Η Σταυρούλα Φωτοπούλου, γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών. Έχει καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας και μέτρια της γαλλικής. Από το 2005 έως και σήμερα έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων του ΕΦΕΤ και του ΕΚΔΔΑ – ΙΝΕΠ σχετικά με τα τρόφιμα. Εργάστηκε ως γεωπόνος σε ανθοκομικές επιχειρήσεις. Από το 2002 εργάστηκε ως μόνιμος υπάλληλος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στις ΔΑΟΚ Αργολίδας, Κορινθίας και Αρκαδίας. Ασχολήθηκε με διάφορα αντικείμενα όπως ποιοτικό και φυτοϋγειονομικό έλεγχο για εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, Οικοτεχνία, ελέγχους σε ελαιοτριβεία και τυποποιητήρια ελαιολάδου, κλπ. Από το 2020 μετατάχθηκε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου του ΕΦΕΤ όπου εργάζεται μέχρι σήμερα.
Stavroula Fotopoulou was born in Kalamata. She is a graduate of the Agriculture University of Athens. She has a good knowledge of English and a moderate knowledge of French. Since 2005, she has attended numerous of EFET and of EKDDA – INEP on food. She worked as an agronomist in floriculture enterprises. Since 2002 she has worked as a permanent employee in the Peloponnese Region and specifically in the Regional Agriculture Directorates of Argolida, Corinthia and Arcadia. She was involved in diverse subjects such as quality and phytosanitary control for exports of agricultural products, Cottage Industry, inspections in olive mills and olive oil packaging plants, etc. Since 2020 she has been transferred to the Regional Directorate of Peloponnese of EFET where she works until today.
From 2020 until today, she is Head of the Peloponnese Regional Directorate of EFET.
Ζωή Μούσια
Η Δρ Ζωή Μούσια είναι Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Διατροφής από τον Ιούλιο του 2020. Είναι διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.), και κάτοχος διδακτορικού τίτλου έχοντας εκπονήσει τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου του Νόττινχαμ, στο Ηνωμένο Βασίλειο με υποτροφία Marie Curie. Κύριες αρμοδιότητες της αφορούν στην αξιολόγηση επικινδυνότητας χημικών κινδύνων από τα τρόφιμα (επιμολυντές και πρόσθετα τροφίμων), η λειτουργία του Εστιακού Σημείου της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η λειτουργία του Εθνικού Σημείου Επαφής του Codex Alimentarius, η ανάπτυξη και υλοποίηση δράσεων που αφορούν στη Διατροφή για τη χάραξη διατροφικής πολιτικής, η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για το προσωπικό αρμόδιων αρχών ελέγχου τροφίμων και Υλικών σε επαφή με τρόφιμα καθώς και η επικοινωνία του κινδύνου και η προβολή του έργου του ΕΦΕΤ.
Έχει διατελέσει Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Διατροφής (2018-2020) υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους επιθεωρητές ΕΦΕΤ και των συναρμόδιων αρχών στον επίσημο έλεγχο τροφίμων και Υλικών σε επαφή με Τρόφιμα. Επίσης, Προϊσταμένη στο Τμήμα Λοιπών Επεξεργασμένων Τροφίμων της Δ/νσης Ελέγχων Επιχειρήσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΦΕΤ (2011-2018) αρμόδια για το σχεδιασμό και συντονισμό του επίσημου ελέγχου επιχειρήσεων σύνθετων τροφίμων και Υλικών σε επαφή με τρόφιμα. Εργάζεται στον ΕΦΕΤ από το 2007 και διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία στον έλεγχο της ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων και ειδικότερα στο έλεγχο χημικών κινδύνων σε τρόφιμα και υλικά σε επαφή με τρόφιμα ως ελέγκτρια και αργότερα ως υπάλληλος στη Διεύθυνση Εργαστηριακών Ελέγχων της Κ.Υ. του ΕΦΕΤ.
Από το 2009 συμμετέχει, εκπροσωπώντας τον ΕΦΕΤ, σε Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα καθώς και επιστημονικά δίκτυα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και του Συμβουλίου της Ευρώπης (EDQM). Στο πλαίσιο αυτό έχει συμμετάσχει ως εθνικός εμπειρογνώμων σε κοινοτικές αποστολές (FVO) για τα Υλικά σε επαφή με Τρόφιμα και ως εμπειρογνώμων σε αποστολή σε Τρίτη Χώρα για την ανάπτυξη υποδομών και βελτίωση τεχνογνωσίας στον τομέα των Υλικών σε επαφή με Τρόφιμα.
Επιπλέον, είναι επιστημονική υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του ‘Better Training for Safer Food (BTSF)’ που αφορούν στον επίσημο έλεγχο των Υλικών σε επαφή με Τρόφιμα (2018-2022), ενώ είναι μέλος της συγγραφικής ομάδας που εκπόνησε το εκπαιδευτικό υλικό σε ηλεκτρονική μορφή (E-learning) για τα Υλικά σε επαφή με τρόφιμα στο πλαίσιο του ‘Better Training for Safer Food (BTSF)’(2012). Ήταν μέλος της ομάδας αξιολόγησης του ΕΦΕΤ του εθνικού Οδηγού «Ορθών Παρασκευαστικών Πρακτικών για Υλικά Συσκευασίας Τροφίμων (2015)».
Μιλτιάδης Ζήκος
Ο Μιλτιάδης Ζήκος γεννήθηκε στην Άρτα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Κτηνιατρικής, της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος με τίτλο ‘’Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων’’ του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εργάστηκε ως ιδιώτης σε κτηνιατρείο μικρών ζώων και σε επιχειρήσεις τροφίμων του ιδιωτικού τομέα, ενώ διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Το 2002 διορίστηκε στο δημόσιο τομέα καταλαμβάνοντας θέση μόνιμου υπαλλήλου στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου. Το 2008 μετατάχτηκε στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων του ΕΦΕΤ και του ΕΚΔΔΑ-ΙΝΕΠ σχετικά με τα τρόφιμα. Άσκησε καθήκοντα Ταμία του Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων του ΕΦΕΤ από το 2011 έως το 2013. Από το 2009 έως σήμερα είναι ο Προϊστάμενος της Περιφερειακή Διεύθυνσης Ηπείρου.
Miltiadis Zikos was born in Arta. He is a graduate of the Faculty of Veterinary Medicine, School of Geotechnical Sciences, Aristotle University of Thessaloniki and holds a Master's degree in "Food Science and Technology" from the Chemistry Department of the University of Ioannina. He worked as a private veterinary doctor in a small animal veterinary clinic, as well as in various food companies of the private sector, while he has served as a scientific associate at the Department of Animal Production, Faculty of Agricultural Technology, TEI Epirus. In 2002 he was appointed a permanent employee in the public sector and served for the Region of Epirus, in the Department of Veterinary Services. In 2008 he moved to the Hellenic Food Authority and took up duties in the Regional Directorate of Epirus. He has attended numerous seminars on the field of Food Science, held by the H.F.A. and the EKDDA-INEP. He served as the Treasurer of the Association of Permanent Employees of the HFA from 2011 until 2013. He has been serving as the Head of the Regional Directorate of Epirus since 2009.
Μαργαρίτα Καταβαγγέλη
H Δρ. Μαργαρίτα Καραβαγγέλη είναι Προϊσταμένη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΔΚΜ) του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Αποφοίτησε από το τμήμα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Γ.Π.Α.) το 1995 και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές (MSc) στο τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) από όπου και αναγορεύτηκε Διδάκτορας (PhD) το 2003, με ειδίκευση στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και τα τρόφιμα που προέρχονται από αυτούς. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Μποδοσάκη για 3 ακαδημαϊκά έτη (1996-1999). Γνωρίζει αγγλικά και ισπανικά.
Εργάστηκε ως ερευνήτρια σε επιστημονικά προγράμματα του ΓΠΑ και του ΑΠΘ. Από το 2002 εργάζεται στον ΕΦΕΤ ως μόνιμη υπάλληλος στην ΠΔΚΜ, ενώ τα έτη 2012-2014 ήταν αποσπασμένη ως ειδική σύμβουλος στο γραφείο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο του 2018 έως τον Φεβρουάριο του 2023 ήταν Προϊσταμένη του Τμήματος Ελέγχων Ασφάλειας Τροφίμων Φυτικής Προέλευσης, Λοιπών Τροφίμων και Υλικών & Αντικειμένων σε επαφή με τρόφιμα, της ΠΔΚΜ. Κατά τη διάρκειας της θητείας της στον ΕΦΕΤ έχει εκπαιδευτεί σε θέματα ασφάλειας και νοθείας-απάτης στα τρόφιμα, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων BTSF που διοργανώνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Συμμετέχει στο Δίκτυο για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA), ως εθνική εμπειρογνώμονας, εκπροσωπώντας τον ΕΦΕΤ. Επίσης, είναι εμπειρογνώμονας του TAIEX το οποίο ανήκει στη Γενική Δ/νση Γειτονίας και Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τέλος, ήταν εισηγήτρια σε εκπαιδευτικά προγράμματα του ΕΦΕΤ που αφορούσαν θέματα νοθείας-απάτης στα τρόφιμα καθώς και εφαρμογής της νομοθεσίας περί διοικητικών μέτρων και διαδικασιών.
Σοφία Παπαδήμα
Η Σοφία Παπαδήμα γεννήθηκε το 1966 στο Μπρουλ Γερμανίας. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Γεωπονίας (Κατεύθυνση Γεωργικών Βιομηχανιών Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων) της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ). Είναι κάτοχος Διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών στην ειδίκευση «Επιστήμη & Τεχνολογία Τροφίμων» του τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και Πτυχίου παιδαγωγικών σπουδών της Σχολής Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε) Θεσσαλονίκης. Ξένες Γλώσσες : Γερμανικά (Kleines Deutsches Sprachdiplom / Goethe Institut).
Το χρονικό διάστημα από 31/07/1990 έως 29/09/1995 εργάστηκε στην Ομοσπονδία Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, στον ΕΛ.ΓΑ, σε ερευνητικά προγράμματα του Α.Π.Θ. και στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Στις 19/10/95 διορίστηκε στον Οργανισμό Βάμβακος ως μόνιμη υπάλληλος, όπου και υπηρέτησε έως 08/06/2001. Από 08/06/2001 υπηρετεί στον Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα από 08/06/2001 έως 30/10/2003 στην Π.Δ.Κ. Μακεδονίας ως επιθεωρητής στο τμήμα Ελέγχων Επιχειρήσεων, από 30-10-2003 έως 28-02-2005 ως προϊσταμένη του Τμήματος Ελέγχων Επιχειρήσεων της Π.Δ.Θ. και από 28-02-2005 έως σήμερα κατέχει τη θέση της Προϊσταμένης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας .
Συμμετέχει στο Δίκτυο για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA), ως εθνική εμπειρογνώμονας, εκπροσωπώντας τον ΕΦΕΤ. Επίσης, είναι εμπειρογνώμονας του TAIEX το οποίο ανήκει στη Γενική Δ/νση Γειτονίας και Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τέλος, ήταν εισηγήτρια σε εκπαιδευτικά προγράμματα του ΕΦΕΤ που αφορούσαν θέματα νοθείας-απάτης στα τρόφιμα καθώς και εφαρμογής της νομοθεσίας περί διοικητικών μέτρων και διαδικασιών.
Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα προγράμματα εκπαίδευσης σε θέματα Δημόσιας Διοίκησης από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και εξειδικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης του ΕΦΕΤ σε θέματα επίσημου ελέγχου των τροφίμων. Είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Εκπαιδευτών του ΕΦΕΤ και συμμετείχε ως εκπαιδεύτρια σε προγράμματα εκπαίδευσης του Ε.Φ.Ε.Τ. και του Ο.Ε.Ε.Κ.
Sofia Papadima was born in Bruhl, Germany in 1966. She is a graduate of the Department of Agriculture (Agricultural Industries, Food Science and Technology), School of Agriculture of the Aristotle University of Thessaloniki (A.U.Th). She holds a Master's Degree in "Food Science & Technology" from the Department of Agriculture of the School of Agriculture of the Aristotle University of Thessaloniki and a Degree in primary education studies of the School of Vocational and Technical Education Officers (S.E.L.E.T.E.) of Thessaloniki. Foreign Languages: German (Kleines Deutsches Sprachdiplom/Goethe Institut).
From 31/07/1990 to 29/09/1995 she worked at the Federation of Agricultural Cooperatives of Thessaloniki, at EL.GA, in research programs of A.P.Th. and at GEOT.EE. On 19/10/95 she was appointed to the Cotton Organization as a permanent employee, where she served until 08/06/2001. Since 06/08/2001 she has been serving at E.F.E.T. and in particular from 08/06/2001 to 30/10/2003 in Regional Directorate of Central Macedonia as an inspector in the Department of Food Business Controls, from 30-10-2003 to 28-02-2005 as head of the Department of Business Controls of Regional Directorate of Thessaly and from 28-02-2005 until today she holds the position of Head of the Regional Directorate of Thessaly.
She has attended certified training programs in Public Administration issues organised by the Training Institute of the National Center for Public Administration, as well as specialized training programs of EFET in topics of official food control. She is registered in the EFET Trainers Register and has participated as a trainer in EFET and O.E.Ε.K. training programs.
Ελένη Παπαντωνίου
H Δρ. Ελένη Παπαντωνίου είναι Προϊσταμένη της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΕΦΕΤ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από τον Μάρτιο του 2023. Είναι πτυχιούχος Χημικός από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος στη Χημεία και Τεχνολογία Τροφίμων από το Πανεπιστήμιο του Reading της Μεγάλης Βρετανίας με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Το διάστημα 2001-2002 εργάστηκε στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων της Διεύθυνσης Επιστημών του Βρετανικού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων με έδρα το Λονδίνο ως ανώτερη επιστημονική υπεύθυνη (higher scientific officer) για τη διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων με τη συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας και της βιομηχανίας τροφίμων, στους τομείς της χημείας και τεχνολογίας τροφίμων.
Από τον Ιανουάριο του 2003 υπηρετεί στον ΕΦΕΤ, αρχικά στη Διεύθυνση Εργαστηριακών Ελέγχων της Κεντρικής Υπηρεσίας ως υπάλληλος με κύριο αντικείμενο την κατάρτιση και τον συντονισμό της υλοποίησης των προγραμμάτων επισήμου ελέγχου τροφίμων για τους χημικούς κινδύνους στα τρόφιμα και για τα πρόσθετα τροφίμων. Το διάστημα 2006-2009 διετέλεσε Προϊσταμένη του Τμήματος Καθορισμού Προδιαγραφών Ποιότητας της Διεύθυνσης Διατροφικής Πολιτικής και Ερευνών, υπεύθυνη για τη λειτουργία του Εθνικού Σημείου Επαφής για τον Codex Alimentarius. Συμμετείχε ως εθνικός εμπειρογνώμονας τόσο στις ομάδες εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους περιβαλλοντικούς και βιομηχανικούς επιμολυντές στα τρόφιμα (2003-2007), όσο και στην ομάδα εργασίας του Συμβουλίου για τον Codex Alimentarius (2006-2008).
Από το 2010 υπηρετεί στην Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΦΕΤ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με έδρα την Κομοτηνή. Το 2011 τοποθετήθηκε Προϊσταμένη του Τμήματος Εργαστηριακών Ελέγχων, υπεύθυνη για την υλοποίηση των προγραμμάτων ελέγχου ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων, καθώς και τον συντονισμό και συνεργασία με τις ελεγκτικές αρχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο πλαίσιο των πολυετών πρωτοκόλλων συνεργασίας του ΕΦΕΤ με την Περιφέρεια ΑΜΘ. Το 2018 τοποθετήθηκε Προϊσταμένη του Τμήματος Ελέγχων για την Προστασία των Καταναλωτών. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στον επίσημο έλεγχο των τροφίμων και από το 2007 μέχρι σήμερα είναι εισηγήτρια σε εκπαιδευτικά προγράμματα του ΕΦΕΤ για τον επίσημο έλεγχο τροφίμων κυρίως στον τομέα των προσθέτων και των επιμολυντών τροφίμων, του ελαιολάδου καθώς και της νοθείας-απάτης τροφίμων. Έχει αρκετές δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και εισηγήσεις σε συνέδρια και ημερίδες.
Dr. Eleni Papantoniou is the Head of the Regional Directorate of EFET of Eastern Macedonia and Thrace, since March 2023. She holds a degree in Chemistry from the Aristotle University of Thessaloniki and MSc and PhD titles in Food Chemistry and Technology from the University of Reading, UK, with a scholarship from the State Scholarships Foundation. During 2001-2002, she worked in the Food Technology Unit of Science Directorate of the British Department for Environment, Food and Rural Affairs based in London, as higher scientific officer responsible for the management of research projects involving academia and food industry, in the fields of chemistry and food technology.
Since January 2003, she has been working at EFET, initially in the Directorate of Laboratory Controls of the Central Service with main duties the development and coordination of implementation of official monitoring control programs for chemical contaminants and additives in food. Between 2006-2009, she served as Head of the Quality Specification Department of the Nutrition Policy and Research Directorate, responsible for the operation of the National Contact Point for Codex Alimentarius. She participated as national expert in the European Commission working groups on environmental and industrial contaminants in food (2003-2007) and the Council working group on Codex Alimentarius (2006-2008).
Since 2010, she has been working in the Regional Directorate of EFET of Eastern Macedonia and Thrace, based in Komotini. In 2011, she was appointed Head of the Department of Laboratory Controls, responsible for the implementation of the food safety and quality control monitoring programs, as well as for the coordination and cooperation with the competent control authorities of the Region of Eastern Macedonia and Thrace within the context of the multi-year cooperation protocols. In 2018, she was appointed Head of the Department of Controls for Consumer Protection. She has extensive experience in official food controls and from 2007 until today she is a lecturer in EFET training programs for official food control mainly in the fields of food additives and contaminants, olive oil as well as food fraud. She has several publications in international scientific journals and presentations at conferences and seminars.
Δημήτριος Τσιμπούκης
Ο Δρ. Δημήτριος Τσιμπούκης είναι Προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας του Ε.Φ.Ε.Τ. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ. Κατέχει Μεταπτυχιακό Τίτλο Ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Δημόσια Υγεία & Περιβαλλοντική Υγιεινή, με κατεύθυνση: Ποιότητα - Ασφάλεια Τροφίμων και Δημόσια Υγεία (Τμήμα Ιατρικής του Παν/μίου Θεσσαλίας). Κατέχει επίσης Διδακτορικό Τίτλο Ειδίκευσης στην Υγιεινή (Τμήμα Ιατρικής του Παν/μίου Πατρών), με Αντικείμενο Έρευνας: Κατάλοιπα κτηνιατρικών φαρμακευτικών ουσιών στο γάλα.
Στο πλαίσιο της Διδακτορικής του Εκπαίδευσης, δημοσιεύθηκαν δύο πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες σε ξενόγλωσσα περιοδικά με Κριτές. Έχει διατελέσει Κριτής για το Επιστημονικό Περιοδικό Ciência Rural. Έχει εργασθεί ως Επίσημος Κτηνίατρος σε διάφορους φορείς, με την ακόλουθη χρονολογική σειρά: • Ν.Α. Αχαΐας/Διεύθυνση Κτηνιατρικής/Αγροτικό Κτηνιατρείο Κλειτορίας (2004-2005) • ΕΛΓΑ/Περιφερειακό Υποκατάστημα Αγρινίου (2005) • Ν.Α. Αχαΐας/Διεύθυνση Κτηνιατρικής/Αγροτικό Κτηνιατρείο Πάτρας (2006) • ΕΛ.Ο.Γ./Εποπτεία Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας (2007) • Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε./Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας (2007) • ΕΛΓΑ/ Περιφερειακό Υποκατάστημα Πάτρας (2008-2009) • Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε./Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου (2009-2019) • Ε.Φ.Ε.Τ./ Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας (2019- Σήμερα) Έχει διατελέσει, μέλος Συλλογικών Υπηρεσιακών Οργάνων (Ομάδες Εργασίας-Επιτροπές Ενστάσεων κ.α.).
Dr. Dimitrios Tsimpoukis is Head of the Regional Directorate of Western Greece of Hellenic Food Authority (E.F.E.T.). He is a graduate of the Department of Veterinary Medicine of the Aristotle University of Thessaloniki. He holds a Master's Degree in Applied Public Health & Environmental Hygiene, majoring in: Food Quality - Food Safety and Public Health (Department of Medicine, University of Thessaly). He also holds a PhD in Hygiene (Department of Medicine, University of Patras), with Research Subject: Residues of veterinary medicinal substances in milk.
As part of his Doctoral Education, two original research papers were published in peer-reviewed foreign language journals. He has been a Referee for the Scientific Journal Ciência Rural. He has worked as an Official Veterinarian in various agencies, in the following chronological order: • Achaia Prefecture/Veterinary Directorate/Veterinary Office of Kleitoria (2004-2005) • Hellenic Agriculture Insurances Organization (ELGA)/Regional Branch of Agrinio (2005) • Achaia Prefecture /Veterinary Directorate/ Veterinary Office of Patras (2006) • Hellenic Milk Organization (ELOG)/Office of Supervision of Peloponnese and Western Central Greece (2007) • Payment And Control Agency for Guidance and Guarantee Community Aid (O.P.E.K.E.P.E.)/Regional Directorate of Western Greece (2007) • Hellenic Agriculture Insurances Organization (ELGA)/Regional Branch of Patras (2008-2009) • Payment And Control Agency for Guidance and Guarantee Community Aid (O.P.E.K.E.P.E.)/Regional Directorate of Peloponnese-Western Greece-Ionian Islands (2009-2019) • Hellenic Food Authority (EFET)/Regional Directorate of Western Greece (2019- Present) He has been a member of Collective Service Bodies (Working Groups- Appeals Committees, etc.).
Βασιλική Φλάρη
Η Βασιλική Φλάρη είναι πτυχιούχος του τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος διετούς μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (Master of Science) του Πανεπιστημίου ULSTER (School of Biotechnology Group of Biomedical Sciences) στο Ηνωμένο Βασίλειο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Γνωρίζει άριστα την Αγγλική γλώσσα και το χειρισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Εργασιακή εμπειρία: το 1999 εργάστηκε ως κτηνίατρος στο Αγροτικό Κτηνιατρείο Κλειτορίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας στο πρόγραμμα ελέγχου βρουκέλλωσης αιγών και προβάτων. Διορίστηκε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κεφαλληνίας και Ιθάκης όπου εργάστηκε ως κτηνίατρος στο Αγροτικό Κτηνιατρείο Αργοστολίου. Το 2003 μετατάχθηκε στον ΕΦΕΤ και τοποθετήθηκε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής όπου διετέλεσε επιθεωρήτρια επιχειρήσεων τροφίμων στο τμήμα ελέγχων επιχειρήσεων. Άσκησε καθήκοντα προϊσταμένης του τμήματος αξιολόγησης και εγκρίσεων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής (2005-2013). Έχει διατελέσει προϊσταμένη Διεύθυνσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής (2013-2018). Σήμερα υπηρετεί στην Περιφερειακή Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου του ΕΦΕΤ όπου ασκεί καθήκοντα προϊσταμένης Διεύθυνσης (2018-σήμερα).
Προϋπηρεσία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα: εργάστηκε στη βαθμίδα του Εργαστηριακού Συνεργάτη στο Τ.Ε.Ι Ηπείρου Τμήμα Βιολογικής Γεωργίας Παράρτημα Αργοστολίου για τρία διδακτικά εξάμηνα.
Συμμετοχή σε συλλογικά όργανα: συμμετείχε ως αναπληρωματικό μέλος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του ΕΦΕΤ (2015-2018), τακτικό μέλος του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2015-2016) και αναπληρωματικό μέλος του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Υπουργείου Οικονομικών (2017-2018).
Εισηγήσεις/συγγραφικό έργο: από το 2011 έως και το 2018 ήταν εισηγήτρια τριών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στους ελεγκτές του δημοσίου τομέα που ασκούν επίσημο έλεγχο στις επιχειρήσεις τροφίμων α. Νομοθετικές απαιτήσεις άσκησης επισήμου ελέγχου - Προανακριτική διαδικασία β. Επίσημος έλεγχος στον τομέα των τροφίμων ζωϊκής προέλευσης και γ. Νέο κυρωτικό σύστημα του Νόμου 4235/2014. Έχει μία δημοσίευση σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό. Εκπροσώπησε τον ΕΦΕΤ ως εισηγήτρια σε ημερίδα στη 2η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών.
Επιμόρφωση/σεμινάρια/συνέδρια: από το 2000 έχει παρακολουθήσει πλήθος προγραμμάτων κατάρτισης και επιμόρφωσης που διεξήχθησαν στη χώρα μας αλλά και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες τα οποία διοργανώθηκαν από διάφορους φορείς όπως ΙΝ.ΕΠ, ΕΚΔΔΑ, ΕΦΕΤ, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Γεωργίας, EUCAT SA, προγράμματα επιμόρφωσης της DG SANCO στα πλαίσια της πρωτοβουλίας BTSF και άλλα. Επίσης, έχει παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια και κτηνιατρικά συνέδρια.
Ιωάννης Βρέντζος
Ο Βρέντζος Ιωάννης είναι Κτηνίατρος, απόφοιτος του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη «Διασφάλιση Ποιότητας» της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.). Υπηρέτησε από το 1999 έως το 2004 διαδοχικά στο Αγροτικό Κτηνιατρείο Αγίας Βαρβάρας, στο Αγροτικό Κτηνιατρείο Καστελίου και στο Αγροτικό Κτηνιατρείο Αρκαλοχωρίου της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ηρακλείου Κρήτης. Μετατάχθηκε το 2004 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης του ΕΦΕΤ όπου από το 2011 έως σήμερα κατέχει τη θέση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης.
Αγγελική Καρπούζα
Η Δρ. Αγγελική Καρπούζα είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Χημείας και Διδάκτωρ των Βιολογικών Επιστημών του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» με υποτροφία, την οποία έλαβε μετά από γραπτές και προφορικές εξετάσεις. Είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών D.E.A. «Φυσιολογίας και Φυσιοπαθολογίας της Ανθρώπινης Διατροφής» του Πανεπιστημίου PARIS 7. Από τον Αύγουστο του 2018 έως σήμερα είναι Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εργαστηριακών Δομών της Κεντρικής Υπηρεσίας (ΚΥ) του ΕΦΕΤ, οι κυριότερες αρμοδιότητες της οποίας αφορούν το συντονισμό της συνεργασίας του φορέα με τα εργαστήρια επισήμου ελέγχου τροφίμων της χώρας, στο πλαίσιο υλοποίησης των ετήσιων προγραμμάτων ελέγχου του ΕΦΕΤ και της αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, καθώς και τη διεξαγωγή εργαστηριακών αναλύσεων σε δείγματα επισήμου ελέγχου τροφίμων στις δύο εργαστηριακές δομές της Διεύθυνσης, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Έχει επίσης διατελέσει Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αξιολόγησης- Εγκρίσεων της ΚΥ του ΕΦΕΤ (Ιούλιος 2013-Αύγουστος 2018) συντονίζοντας τις εργασίες της Διεύθυνσης, οι οποίες αφορούσαν την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών από την παραπλανητική πληροφόρηση για τα τρόφιμα στην επισήμανση, παρουσίαση και διαφήμισή τους (σχεδιασμός προγραμμάτων επισήμου ελέγχου, έκδοση εγκυκλίων, διαμόρφωση εθνικών θέσεων και υποστήριξή τους στα Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εισήγηση νομοθετικών ρυθμίσεων κ.α.). Από τον Δεκέμβριο του 2011 έως τον Ιούλιο του 2013 εργάστηκε στον ΕΦΕΤ ως υπάλληλος του Τμήματος Χορήγησης Εγκρίσεων της Διεύθυνσης Αξιολόγησης- Εγκρίσεων και εν συνεχεία ως Προϊσταμένη του Τμήματος Αξιολόγησης Ελέγχων της ίδιας Διεύθυνσης. Έχει επιπλέον εργαστεί στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, ως Βιοχημικός, στο Βιοχημικό Τμήμα του Γ.Ν.Α. Αθηνών «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» (2000-2011) και του Γ.Ν. Ελευσίνας «ΘΡΙΑΣΙΟ» (1999-2000). Διαθέτει πολυετή διδακτική εμπειρία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (Τ.Ε.Ι. Αθήνας 1988-2006) στα αντικείμενα της Διατροφής, της Διαιτητικής-Διαιτολογίας, της Βιοχημείας Τροφίμων, της Κλινικής Χημείας και της Φυσιολογίας, καθώς και ερευνητικό έργο στο ευρύτερο πεδίο της Βιοχημείας, με 19 δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και 30 ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια.
Ευαγγελία Φουκαράκη
Η Δρ. Ευαγγελία Φουκαράκη είναι Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτών της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΦΕΤ από το Φεβρουάριο του 2023. Είναι πτυχιούχος Χημικός και κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Οι κύριες αρμοδιότητές της αφορούν στην προστασία της υγείας και των συμφερόντων του καταναλωτή και εκτείνονται σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος αφορά στο συντονισμό της διερεύνησης περιστατικών ασφάλειας τροφίμων και υποθέσεων που αφορούν σε δόλιες και παραπλανητικές πρακτικές. Ο δεύτερος συνδέεται με το σχεδιασμό, την κατάρτιση και την παρακολούθηση υλοποίησης προγραμμάτων ελέγχου της συμμόρφωσης τροφίμων ως προς την επισήμανση και την αυθεντικότητά τους, καθώς και την υλοποίηση προγραμμάτων ελέγχου της συμμόρφωσης τροφίμων που πωλούνται εξ αποστάσεως. Ενώ ο τρίτος σχετίζεται με την παρακολούθηση και την ευθύνη λειτουργίας των δικτύων επικοινωνίας Προειδοποίησης και Συνεργασίας (Alert & Cooperation Network) και Καταπολέμησης της Απάτης (Food Fraud Network) μεταξύ των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών και της ΕΕ.
Υπηρετεί στον ΕΦΕΤ από το Φεβρουάριο του 2004, αρχικά στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής με κύριο αντικείμενο τη διενέργεια δειγματοληψιών τροφίμων για εργαστηριακή ανάλυση και στη συνέχεια στην Κεντρική Υπηρεσία στις Δ/νσεις Εργαστηριακών Ελέγχων και Προστασίας Καταναλωτών. Από το 2005 έως το 2012 διετέλεσε προϊσταμένη στο Τμήμα Εργαστηριακών Ελέγχων και ήταν υπεύθυνη για την κατάρτιση, το συντονισμό και την παρακολούθηση υλοποίησης των προγραμμάτων εργαστηριακών ελέγχων στα τρόφιμα και τα υλικά σε επαφή με τρόφιμα. Από τον Οκτώβριο του 2012 έως και τις αρχές του 2023 ήταν προϊσταμένη των τμημάτων Άμεσης Αντιμετώπισης Κινδύνων και Διατροφικών Περιστατικών, με κύριες αρμοδιότητες την ευθύνη λειτουργίας του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές και το συντονισμό της διαχείρισης περιστατικών ασφάλειας τροφίμων. Από το 2005 συμμετέχει στις ομάδες διαχείρισης κρίσεων του ΕΦΕΤ.