Αυγούστου 25, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

EFSA: Τέσσερις νέες ανοιχτές δημόσιες διαβουλεύσεις από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA)

Α. Δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου κατευθυντήριων οδηγιών  σχετικά με τη θέσπιση και την εφαρμογή των ανώτατων ανεκτών επιπέδων πρόσληψης (Upper Intake Levels, ULs) βιταμινών και των απαραίτητων ανόργανων συστατικών (essential minerals).

 

Η EFSA (Nutrition and Food Innovation Unit) έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο κατευθυντήριων οδηγιών σχετικά με τη θέσπιση και την εφαρμογή των ανώτατων ανεκτών επιπέδων πρόσληψης (Upper Intake Levels, ULs) βιταμινών και των απαραίτητων ανόργανων συστατικών (essential minerals).

Οι βιταμίνες και τα απαραίτητα ανόργανα συστατικά είναι μικροθρεπτικά συστατικά (micronutrients) που απαιτούνται για την κανονική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Ωστόσο, εάν καταναλωθούν σε υπερβολική ποσότητα μπορεί να οδηγήσουν σε δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία. Οι κατευθυντήριες οδηγίες της EFSA αναφορικά με τις βιταμίνες και τα απαραίτητα ανόργανα συστατικά δημοσιεύθηκαν αρχικά το 2022 και εφαρμόστηκαν πιλοτικά για δύο χρόνια. Το παρόν σχέδιο κατευθυντήριων οδηγιών περιλαμβάνει αναθεωρήσεις που βασίζονται στην εμπειρία που αποκτήθηκε από την πιλοτική εφαρμογή. Η παρούσα γνωμοδότηση καλύπτει πτυχές που σχετίζονται με τον σχεδιασμό της αξιολόγησης επικινδυνότητας (διατύπωση προβλήματος και ορισμό μεθόδων) και την εφαρμογή της (ανάκτηση αποδεικτικών στοιχείων, αξιολόγηση, σύνθεση, ανάλυση αβεβαιοτήτων).

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους εντός της καθορισμένης προθεσμίας (25 Αυγούστου 2024).

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο και τη διαδικασία της διαβούλευσης και το σύνδεσμο υποβολής σχολίων θα βρείτε μέσω του συνδέσμου: link

 

Β. Δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου επιστημονικής γνωμοδότησης σχετικά με την επικινδυνότητα για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων από την παρουσία βρωμιδίου (bromide) στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές.

 

Η EFSA (Nutrition and Food Innovation Unit) έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο επιστημονικής γνωμοδότησής σχετικά με την επικινδυνότητα για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων από την παρουσία βρωμιδίου (bromide) στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές. Η εν λόγω επιστημονική γνωμοδότηση έχει ως στόχο την αξιολόγηση της τοξικότητας του βρωμιδίου στους ανθρώπους και στα ζώα, την αξιολόγηση των υπαρχόντων μέγιστων επιπέδων υπολειμμάτων για το βρωμίδιο και την πιθανή μεταφορά του από τις ζωοτροφές σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους εντός της καθορισμένης προθεσμίας (6 Σεπτεμβρίου 2024).

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο και τη διαδικασία της διαβούλευσης και το σύνδεσμο υποβολής σχολίων θα βρείτε μέσω του συνδέσμου: link

Γ. Δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου διερευνητικής μελέτης (scoping paper) για την αναθεώρηση της γνωμοδότησης για το περιθώριο έκθεσης (Margin of Exposure) για χημικές ουσίες οι οποίες είναι γενοτοξικές (genotoxic) και καρκινογόνες (carcinogenic).

 

Η EFSA (Methodology and Scientific Support Unit) έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση τη διερευνητική μελέτη (scoping paper) για την αναθεώρηση της παλαιότερης γνωμοδότησής της (2005) για το περιθώριο έκθεσης (Margin of Exposure) για χημικές ουσίες που είναι γενοτοξικές (genotoxic) και καρκινογόνες (carcinogenic). Στην γνωμοδότηση του 2005 προτείνεται μία εναρμονισμένη προσέγγιση για την αξιολόγηση επικινδυνότητας χημικών ουσιών οι οποίες είναι ταυτόχρονα γενοτοξικές και καρκινογόνες και απαντώνται σε τρόφιμα και ζωοτροφές. Ωστόσο, αναγνωρίστηκε ότι αυτή η προσέγγιση δεν παρείχε στους διαχειριστές της επικινδυνότητας μία βάση για να θέτουν προτεραιότητες. Η εν λόγω διερευνητική μελέτη απευθύνει πρόσκληση στους εταίρους της EFSA προκειμένου να παρέχουν σχόλια αναφορικά με:

1.    τις προτεινόμενες ενότητες/σημεία (areas) για αναθεώρηση

2.    το σχέδιο και χρονοδιάγραμμα εργασιών

3.    τις δράσεις συνεργασίας (engagement activities)

 

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους εντός της καθορισμένης προθεσμίας (6 Σεπτεμβρίου 2024).

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο και τη διαδικασία της διαβούλευσης και το σύνδεσμο υποβολής σχολίων θα βρείτε μέσω του συνδέσμου: link

 

Δ. Δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου επιστημονικής έκθεσης σχετικά με την ανασκόπηση της μεθοδολογίας που χρησιμοποιείται στην αξιολόγηση της βραχυχρόνιας (οξείας) διατροφικής έκθεσης σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα (μεθοδολογία IESTI).

 

Η EFSA (Pesticide Peer Review Unit) έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο επιστημονικής έκθεσης σχετικά με την ανασκόπηση της μεθοδολογίας που χρησιμοποιείται στην αξιολόγηση της βραχυχρόνιας (οξείας) διατροφικής έκθεσης σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα (μεθοδολογία IESTI).

Οι αξιολογητές επικινδυνότητας υπολογίζουν την οξεία (βραχυχρόνια) διατροφική έκθεση χρησιμοποιώντας μια μεθοδολογία που ονομάζεται Διεθνής Εκτιμώμενη Βραχυχρόνια Πρόσληψη (International Estimated Short-Term Intake, IESTI) στις αξιολογήσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο αιτημάτων για τον καθορισμό/τροποποίηση των ανώτατων ορίων υπολειμμάτων (maximum residue levels - MRL) ή για την έγκριση δραστικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Για τον υπολογισμό της έκθεσης συνδυάζονται τα δεδομένα κατανάλωσης και τα δεδομένα συγκέντρωσης υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών στα τρόφιμα, χρησιμοποιώντας ένα σύνολο εξισώσεων.

Το 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 43 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 396/2005, υπέβαλε αίτημα στην EFSA για την υποβολή επιστημονικής έκθεσης σχετικά με τη μεθοδολογία IESTI.

Ειδικότερα, στην εν λόγω επιστημονική έκθεση η EFSA:

1. Πραγματοποιεί ανασκόπηση της υπάρχουσας μεθοδολογίας IESTI: Οι επιμέρους παράμετροι που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος στις εξισώσεις IESTI, η τρέχουσα πρακτική για τον υπολογισμό της βραχυχρόνιας έκθεσης σύμφωνα με διαφορετικούς αλγόριθμους (περίπτωση 1, 2a, 2b και 3), ανάλογα και με τα χαρακτηριστικά της καλλιέργειας καθώς οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος για τις τέσσερις περιπτώσεις θα επανεξετάζονται συστηματικά λαμβάνοντας υπόψη την επιστημονική τους αρτιότητα.

2. Εκπονεί προτάσεις για εναλλακτικούς αλγορίθμους υπολογισμού (νέες εξισώσεις IESTI), αντικαθιστώντας/αναθεωρώντας τελικά τις παραμέτρους που χρησιμοποιούνται στις παρούσες εξισώσεις και παρέχοντας το σκεπτικό για τις προτεινόμενες τροποποιήσεις. Η αναθεωρημένη μεθοδολογία θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τις σχετικές επιστημονικές βελτιώσεις για τις διαφορετικές παραμέτρους, αλλά και να αντιμετωπίζει τα τρέχοντα προβλήματα που είχαν οι υπεύθυνοι επικοινωνίας της επικινδυνότητας.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τα σχόλιά τους εντός της καθορισμένης προθεσμίας (23 Αυγούστου 2024).

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο και τη διαδικασία της διαβούλευσης και το σύνδεσμο υποβολής σχολίων θα βρείτε μέσω του συνδέσμου: link

Οι κάτωθι οδηγίες είναι κοινές και για τις τέσσερις διαβουλεύσεις:

Κατά την υποβολή των σχολίων, πρέπει να γίνεται ειδική αναφορά στους αριθμούς γραμμής και σελίδας, στους οποίους αναφέρονται τα σχόλια.

Πρόσθετα δεδομένα ή αρχεία για την υποστήριξη των σχολίων μπορούν να υποβληθούν χρησιμοποιώντας τη σχετική λειτουργία στην ψηφιακή μορφή. Το όνομα οποιουδήποτε συνημμένου αρχείου πρέπει να περιλαμβάνει αναφορά στο σχόλιο στο οποίο αναφέρεται (π.χ. αναγνωριστικό σχολίου, θέμα κ.λπ.). Το αρχείο πρέπει να είναι σε μορφή αναζήτησης και να επιτρέπεται η λήψη του. Τα σαρωμένα έγγραφα δεν θα ληφθούν υπόψη.

Ένα e-mail θα αποσταλεί αυτόματα στο άτομο που υποβάλλει τα σχόλια, το οποίο ειδοποιεί για την επιτυχή υποβολή.

Τα σχόλια θα ληφθούν υπόψη εφόσον:

• υποβάλλονται έως την ημερομηνία λήξης της διαβούλευσης.

• έχουν οριστικοποιηθεί (σχόλια σε κατάσταση «προσχέδιο» δεν θα γίνονται δεκτά).

• παρουσιάζονται σύμφωνα με τις οδηγίες και τη σχετική λειτουργία στο εργαλείο (δυστυχώς, δεν γίνονται δεκτά σχόλια που αποστέλλονται μέσω e-mail).

Σχόλια που περιέχουν προσωπικές κατηγορίες, άσχετες ή προσβλητικές δηλώσεις ή υλικό δεν θα ληφθούν υπόψη.

Συνεισφορές που έχουν εξασφαλίσει πνευματικά δικαιώματα:

Τα άτομα ή οι οργανισμοί που συμμετέχουν σε δημόσια διαβούλευση της EFSA είναι υπεύθυνα για τη διασφάλιση ότι κατέχουν όλα τα απαραίτητα δικαιώματα για τις υποβολές τους και την επακόλουθη δημοσίευσή τους από την EFSA. Τα σχόλια θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα, λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική διαφάνειας και την πρακτική της EFSA για δημοσίευση όλων των υποβολών. Σε περίπτωση που η υποβολή αναπαράγει περιεχόμενο τρίτων με τη μορφή διαγραμμάτων, γραφημάτων ή εικόνων, οι απαιτούμενες προηγούμενες άδειες του κατόχου ή των κατόχων δικαιωμάτων θα πρέπει να έχουν ληφθεί από τον συμμετέχοντα στη δημόσια διαβούλευση.

Δημοσίευση συνεισφορών:

Τα σχόλια τρίτων μερών θα δημοσιοποιούνται στην αρχική τους μορφή χωρίς καθυστέρηση μετά την ημερομηνία λήξης της διαβούλευσης και ενδέχεται να επαναχρησιμοποιηθούν από την EFSA σε διαφορετικό πλαίσιο. Το αποτέλεσμα της διαβούλευσης θα δημοσιοποιηθεί σε συνδυασμό με τη δημοσίευση του σχετικού επιστημονικού συμπεράσματος.

Οι συνεισφορές που υποβάλλονται από άτομα με προσωπική ιδιότητα θα δημοσιεύονται αναφέροντας το όνομα και το οικογενειακό όνομα του συγγραφέα, εκτός εάν ο ερωτώμενος έχει ζητήσει την ανωνυμία του. Οι συνεισφορές που υποβάλλονται για λογαριασμό ενός οργανισμού θα αποδοθούν στον εν λόγω οργανισμό.

Σε περίπτωση που ζητηθεί η ανωνυμία, ο αιτών πρέπει να βεβαιωθεί ότι δεν είναι αναγνωρίσιμος είτε από τυχόν σχόλια που έγιναν στην απάντηση είτε από οποιοδήποτε συνημμένο αρχείο. Τα σχόλια και τα συνημμένα αρχεία δημοσιεύονται στην αρχική τους μορφή χωρίς περαιτέρω επεξεργασία και η EFSA δεν ευθύνεται για το γεγονός ότι τα άτομα μπορεί να ταυτοποιηθούν από αυτά, ακόμη και σε περίπτωση που ζήτησαν την ανωνυμία τους.

Πληροφορίες σχετικά με την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων είναι διαθέσιμες στη Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
 
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ/ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ
 
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
 
ΑΛΛΑ ΝΕΑ