Μαϊος 20, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Πλαστικά υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα που περιέχουν ως πρόσθετα ουσίες που προέρχονται από μπαμπού (bamboo).






Τα πλαστικά υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα (ΥΑΕΤ) θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις διατάξεις του Καν. (ΕΕ) 10/2011, το παράρτημα I του οποίου περιλαμβάνει κατάλογο με τις εγκεκριμένες ουσίες για την παραγωγή πλαστικών ΥΑΕΤ, καθώς και τα επιτρεπόμενα όρια μετανάστευσης αυτών. Στο κατάλογο αυτό δεν περιλαμβάνονται ουσίες προερχόμενες από το φυσικό υλικό “μπαμπού” (bamboo) και συνεπώς η ύπαρξη τους στα πλαστικά ΥΑΕΤ ενδέχεται να επισύρει θέματα ασφάλειας κατά την επαφή τους με τρόφιμα.
Κατόπιν συζητήσεων της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τα υλικά και αντικείμενα που έρχονται σε επαφή  με τρόφιμα (https://ec.europa.eu/food/system/files/2021-04/cs_fcm_meeting-ind_20200623_en.pdf),  αλλά και σχετικής γνωμοδότησης της EFSA  (https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2019.5902) προέκυψε το εξής συμπέρασμα: όταν μη εγκεκριμένες ουσίες που προέρχονται από μπαμπού, χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα σε πολυμερή  (ουσίες), τα  υλικά που προκύπτουν είναι πλαστικά τα οποία όμως δεν συμμορφώνονται με τον Καν. (ΕΕ) 10/2011. Ως εκ τούτου, δεν επιτρέπεται να διακινούνται στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. και συνεπώς ούτε στη χώρα μας.
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
 
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ/ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ
 
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
 
ΑΛΛΑ ΝΕΑ