Μαϊος 20, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου Δήλωσης για την εξαγωγή καθοδηγητικών τιμών για την προστασία της δημόσια υγείας (Health-Based Guidance Values- HBGVs) σε προϊόντα με κανονιστικό πλαίσιο, τα οποία αποτελούν και θρεπτικά συστατικά







Η επιστημονική επιτροπή (Scientific Committee) EFSA έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο Δήλωσης για την εξαγωγή καθοδηγητικών τιμών για την προστασία της δημόσια υγείας (Health-Based Guidance Values- HBGVs) σε προϊόντα με κανονιστικό πλαίσιο, τα οποία αποτελούν και θρεπτικά συστατικά.
Η Δήλωση περιγράφει τις ειδικές θεωρήσεις που πρέπει να ακολουθούνται για τα προϊόντα με κανονιστικό πλαίσιο (ιδίως τα πρόσθετα τροφίμων και οι φυτοπροστατευτικές ουσίες) τα οποία είναι επίσης θρεπτικά συστατικά για την εξασφάλιση μιας ολοκληρωμένης και εναρμονισμένης προσέγγισης για τον χαρακτηρισμό της πηγής του κινδύνου και του κινδύνου, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσληψη από όλες τις πιθανές πηγές. H αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (acceptable daily intakes, ADIs) και τα Ανώτερα Επίπεδα (upper levels, ULS) αντιπροσωπεύουν την καθοδηγητική τιμή για την προστασία της δημόσιας υγείας (HBGV) από την χρόνια έκθεση μέσω του στόματος σε προϊόντα που υπόκεινται σε κανονιστικό πλαίσιο και σε θρεπτικά συστατικά, αντίστοιχα. Ορισμένα προϊόντα που υπόκεινται σε κανονιστικό πλαίσιο είναι επίσης θρεπτικά συστατικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια περίπλοκη κατάσταση κατά την οποία δύο αξιολογήσεις, οι οποίες απαιτούν τον καθορισμό HBGVs για την ίδια ουσία (δηλαδή θρεπτικά συστατικά), πραγματοποιούνται υπό διαφορετικά ρυθμιστικά πλαίσια, χρησιμοποιώντας παρόμοιες αλλά όχι ίδιες επιστημονικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις. Το ανωτέρω θέμα εμφανίζεται επανειλημμένα στα πρόσθετα τροφίμων και στις φυτοπροστατευτικές ουσίες, και μπορεί να συμβεί περιστασιακά και σε άλλα προϊόντα με κανονιστικό πλαίσιο. Το έγγραφο διαβούλευσης συγκρίνει τις εννοιολογικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις που χρησιμοποιεί η EFSA και παρουσιάζει μια πρόταση για την εναρμόνιση της θέσπισης HBGV για προϊόντα που είναι και θρεπτικά συστατικά.

Τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να υποβάλουν γραπτά σχόλια έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2020.

Για την υποβολή σχολίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ηλεκτρονικό πρότυπο που παρέχεται για να υποβάλουν σχόλια και να ανατρέξουν στους αριθμούς γραμμής και σελίδας Για την υποβολή επιπλέον δεδομένων σχετικών με την υποστήριξη των σχολίων ή των αρχείων, υπάρχει διαθέσιμη δυνατότητα μεταφόρτωσης (για μέγιστο μέγεθος αρχείου 1Mb). Διαφορετικά, τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να επικοινωνήσουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: SCER.PublicConsult.EUS.008@efsa.europa.eu.
 
Επισημαίνεται ότι τα σχόλια δεν θα ληφθούν υπόψη αν υποβάλλονται μετά την ημερομηνία λήξης της διαβούλευσης, παρουσιάζονται με οποιαδήποτε μορφή διαφορετική από εκείνη που προβλέπεται στις οδηγίες και το πρότυπο, δεν σχετίζονται με το περιεχόμενο του εγγράφου περιέχουν καταγγελίες κατά θεσμών, προσωπικές κατηγορίες, άσχετες ή προσβλητικές δηλώσεις ή υλικό σχετίζονται με πτυχές πολιτικής ή διαχείρισης κινδύνου, οι οποίες είναι εκτός του πεδίου δραστηριότητας της ΕFSA.
 
Η EFSA θα αξιολογήσει όλες τις παρατηρήσεις που υποβάλλονται σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια. Οι παρατηρήσεις θα εξεταστούν περαιτέρω από την αρμόδια ομάδα της EFSA και θα ληφθούν υπόψη εάν διαπιστωθεί ότι είναι σχετικές.
 
Tα φυσικά πρόσωπα ή οι οργανισμοί που συμμετέχουν στη δημόσια διαβούλευση της EFSA είναι υπεύθυνοι για την εξασφάλιση της κατοχής όλων των δικαιωμάτων που είναι απαραίτητα για την υποβολή των σχολίων τους και την μετέπειτα δημοσίευσή τους από την EFSA. Τα σχόλια θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να είναι ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων, λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική διαφάνειας και την πρακτική της EFSA για τη δημοσίευση όλων των στοιχείων που υποβάλλονται σε αυτή. Σε περίπτωση που τα σχόλια αναπαράγουν με τη μορφή γραφημάτων, ή εικόνων στοιχεία προερχόμενα από κάποιο τρίτο μέρος, οι απαιτούμενες προηγούμενες άδειες των κατόχων δικαιωμάτων θα πρέπει να έχουν ληφθεί από το άτομο που υποβάλει τα στοιχεία στην δημόσια διαβούλευση.
 
Τα σχόλια θα δημοσιευθούν και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκ νέου από την EFSA σε διαφορετικό πλαίσιο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα σχόλια που υποβάλλονται από ιδιώτες με προσωπική τους ιδιότητα θα δημοσιεύονται ως έχουν, αναφέροντας το όνομα και το επώνυμο του συγγραφέα, εκτός εάν ο υποβάλλων τα σχόλια παρέχει ουσιαστική αιτιολόγηση για την διατήρηση της ανωνυμίας. Τα σχόλια που υποβάλλονται για λογαριασμό ενός οργανισμού δημοσιοποιούνται επίσης με το όνομα του εν λόγω οργανισμού.
 
Περισσότερες πληροφορίες για την δημόσια διαβούλευση μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:
 
EFSA
 
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 36 ΤΟΥ ΚΑΝ. (ΕΚ) 178/2002
 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΣΤΗΝ EFSA
 
VIDEOS - INFOGRAPHICS