Αλάτι - Λιπαρά
Αλάτι
Το αλάτι είναι ένα αγαθό το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη συντήρηση των τροφίμων αλλά και να ενισχύσει τη γεύση τους. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού όμως εμπεριέχει κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών.
Στον παρακάτω σύνδεσμο, μπορείτε να κατεβάσετε φυλλάδιο με πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση αλατιού: [Κατανάλωση αλατιού]
Στον παρακάτω σύνδεσμο, μπορείτε να δείτε το σποτ ευαισθητοποίησης των καταναλωτών ως προς τη μείωση αλατιού που επιμελήθηκε η Δ/νση Διατροφικής Πολιτικής και Ερευνών του ΕΦΕΤ και προβάλλεται στις οθόνες των σταθμών του ΜΕΤΡΟ και του ΗΣΑΠ από τις 27 Μαρτίου 2014 έως τις 10 Απριλίου 2014.
[Σποτ (ελληνικά)]
[Σποτ (αγγλικά)]
Ο ΕΦΕΤ συνεργάστηκε με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας στην έκδοση ενός περιεκτικού οδηγού για τους καταναλωτές σχετικά με τη χρήση μυρωδικών σε μερικά από τα πιο συνήθη τρόφιμα που γεμίζουν το ελληνικό τραπέζι, ως μέσο μείωσης ή/και αντικατάστασης της χρήσης αλατιού σε αυτά. Στους παρακάτω συνδέσμους, μπορείτε να κατεβάσετε το σχετικό φυλλάδιο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα:
[Αντί για αλάτι, Μυρωδικά βότανα_ΕΛ]
[Say YES to herbs and NO to salt_EN]
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΕΤ έχει εγκρίνει τη “Στρατηγική Μείωσης Αλατιού 2016-2020”, η οποία περιλαμβάνει 4 βασικούς πυλώνες. Στον παρακάτω σύνδεσμο, μπορείτε να κατεβάσετε το κείμενο της Στρατηγικής Μείωσης Αλατιού 2016-2020:
[Στρατηγική Μείωσης Αλατιού 2016-2020]
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων συνδιοργανώνει με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων Διατροφολόγων την 1η Ημερίδα με θέμα τη μείωση αλατιού, στις 4 Νοεμβρίου 2016. Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να κατεβάσετε το Πρόγραμμα της Ημερίδας καθώς και το infographic που σχεδιάστηκε στο πλαίσιο αυτής της Ημερίδας.
[Πρόγραμμα Ημερίδας - gr]
[Scientific Programme - eng]
[infographic - gr]
[infographic - eng]
Η περίοδος 8-14 Μαρτίου 2021 αποτελεί εβδομάδα ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού ως προς τη μείωση αλατιού σε παγκόσμιο επίπεδο. Το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας για το 2021 είναι “Περισσότερη γεύση, λιγότερο αλάτι”. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε ένα βίντεο που ετοίμασε ο ΕΦΕΤ για τη φετινή εβδομάδα
ευαισθητοποίησης των καταναλωτών ως προς τη μείωση αλατιού “περισσότερη γεύση λιγότερο αλάτι.mp4»
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με έρευνες που αφορούν στο αλάτι, πατήστε εδώ
Λιπαρά
Όλα τα είδη λιπαρών δεν έχουν τις ίδιες επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου. Μεταξύ των λιπαρών οξέων με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία αποτελούν τα τρανς λιπαρά, τα οποία είναι ακόρεστα λιπαρά οξέα με τουλάχιστον ένα διπλό δεσμό στη μορφή τρανς. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει η πρόσληψη τρανς λιπαρών να είναι μικρότερη από το 1% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων. Για το λόγο αυτό τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο γίνονται προσπάθειες μείωσης της κατανάλωσής τους.
Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να κατεβάσετε το infographic που σχεδιάστηκε από τον ΕΦΕΤ με πληροφορίες για τα τρανς λιπαρά οξέα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα: [infographic_trans λιπαρά_gr] [infographic_trans fats_eng]
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με γνώσεις, στάση συμπεριφορά καταναλωτή για τα τρανς λιπαρά, πατήστε εδώ