Τα εργαστήρια του ΕΦΕΤ στεγάζονται σε υπερσύχρονες, ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες αποκτήθηκαν με κοινοτικά κονδύλια μέσα από το Γ’ ΚΠΣ.
Είναι στελεχωμένα με έμπειρο και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό υψηλού επιπέδου με μεταπτυχιακούς ή/και διδακτορικούς τίτλους σπουδών και μεγάλη τεχνογνωσία και εμπειρία στον τομέα της ανάλυσης τροφίμων.
Βρίσκονται σε συνεχή ανάπτυξη μέσω ενός αυστηρού, κοστολογημένου και καλά σχεδιασμένου πλαισίου δράσεων.
Είναι διαπιστευμένα από το 2012 κατά ISO 17025 από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) για τη διενέργεια μικροβιολογικών και χημικών αναλύσεων και συμμετέχουν στον Επίσημο Έλεγχο των τροφίμων. Παράλληλα, συμμετέχουν σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, με αντικείμενο την ανάπτυξη καινοτόμων μεθοδολογιών ελέγχου νοθείας, χημικών και μικροβιολογικών παραγόντων ασφάλειας των προϊόντων διατροφής.
Στόχος των εργαστηρίων του ΕΦΕΤ είναι αφενός η αποτελεσματική υποστήριξη του επίσημου ελέγχου, με την ταχεία απόκριση, την ευελιξία και την οικονομία κλίμακας και αφετέρου η ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων και εφαρμογών που θα συνδράμουν στον έλεγχο της ασφάλεια των διακινούμενων προϊόντων διατροφής και την προστασία της δημόσιας υγείας.
Το όραμά μας είναι τα εργαστήρια του ΕΦΕΤ να αποτελέσουν ένα διεθνές κέντρο αναφοράς σε θέματα ανάλυσης τροφίμων και να είναι πάντα σε ετοιμότητα για την ανίχνευση δυνητικών, τροφιμογενούς αιτίας, κινδύνων για την υγεία των καταναλωτών.
«ΚΑΝΟΝΑΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΟΥ ΕΦΕΤ»