November 15, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Οι αρμόδιες αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν αναγνωρίσει ότι η διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μόνο σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Αυτό είναι σημαντικό για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με θέματα ασφάλειας των τροφίμων (ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας, ταχεία πρόσβαση σε πληροφορίες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης).

Το Διεθνές Δίκτυο Αρχών Ασφάλειας Τροφίμων (INFOSAN) είναι μια κοινή πρωτοβουλία μεταξύ της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO) και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Πρόκειται για ένα παγκόσμιο δίκτυο το οποίο περιλαμβάνει 177 κράτη-μέλη. Το καθένα από αυτά έχει ένα καθορισμένο σημείο επαφής έκτακτης ανάγκης του INFOSAN για την επικοινωνία μεταξύ των εθνικών αρχών ασφάλειας τροφίμων και της γραμματείας του INFOSAN, σχετικά με επείγοντα γεγονότα. Σημείο επαφής για την Ελλάδα είναι ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.), Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτών, Τμήμα Διατροφικών Περιστατικών.

Το δίκτυο έχει ως στόχο:

  • Να προωθήσει την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων
  • Να μοιράζεται πληροφορίες σχετικές με σημαντικά θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, που αφορούν στην ασφάλεια των τροφίμων
  • Να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών
  • Να βοηθήσει τις χώρες να ενισχύσουν την ικανότητά τους να διαχειρίζονται κινδύνους ασφάλειας των τροφίμων

Στο πλαίσιο των συνήθων δραστηριοτήτων της, το INFOSAN δημοσιεύει πληροφοριακές ανακοινώσεις, στις έξι επίσημες γλώσσες του WHO, έτσι ώστε να παρέχει στα μέλη της περιληπτικές ενημερώσεις σχετικές με ζητήματα ασφάλειας των τροφίμων. Δίνονται κατευθυντήριες γραμμές σε μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση και την διαχείριση διατροφικών περιστατικών.

Το INFOSAN διευκολύνει επίσης την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών σχετικών με την ασφάλεια των τροφίμων, μεταξύ των μελών της. Σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Δίκτυο Τροφιμογενών Λοιμώξεων (GFN) του WHO, παρέχεται κατάρτιση σχετικά με την κοινοποίηση διεθνών διατροφικών περιστατικών.

EUROPEAN & INTERNATIONAL INSTITUTIONS