January 18, 2025

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Το Food Fraud Network (Δίκτυο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Απάτης στα Τρόφιμα) δημιουργήθηκε το 2013, ως αποτέλεσμα της ανάγκης που ενέσκυψε μετά την κρίση με το κρέας αλόγου. Σκοπός του είναι να επιτρέπει στα κράτη μέλη της ΕΕ και σε ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ελβετία, Νορβηγία, Ισλανδία) να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να συνεργάζονται σε εθελοντική βάση για θέματα που αφορούν σε εκ προθέσεως παραβιάσεις της νομοθεσίας της ΕΕ στην αγροδιατροφική αλυσίδα με διασυνοριακό αντίκτυπο.

Το Food Fraud Network (FFN) συνδέει τους Φορείς Σύνδεσης (liaison bodies) που ορίζονται από κάθε κράτος μέλος, σύμφωνα με τους κανόνες που καθορίζονται στον Κανονισμό για τους Επίσημους Ελέγχους,  τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ελβετία, Νορβηγία, Ισλανδία), τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Europol. 

Η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μελών του FFN για μη-συμμορφώσεις που σχετίζονται με δόλιες πρακτικές γίνεται μέσω του Συστήματος Διοικητικής Συνδρομής και Συνεργασίας (Administrative Assistance and Cooperation System (AAC-FF), του τεχνολογικού εργαλείου πληροφορίας που έχει αναπτύξει και διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και λειτουργεί από τα τέλη του 2015. Το σύστημα αυτό επιτρέπει το συντονισμό της επικοινωνίας μεταξύ των αρμόδιων αρχών και τη διαβίβαση και λήψη αιτήσεων συνδρομής, ώστε να καταστεί δυνατή η επαλήθευση της συμμόρφωσης της νομοθεσίας της ΕΕ με τους ομολόγους τους σε άλλα κράτη μέλη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, με την Επιτροπή, όταν τα αποτελέσματα των επίσημων ελέγχων απαιτούν δράση σε περισσότερα του ενός κράτη μέλη. 

Ο ΕΦΕΤ, από το 2014 έχει γνωστοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι αποτελεί για την Ελλάδα τον Εθνικό Φορέα Σύνδεσης (liaison body) για τους σκοπούς του Συστήματος Διοικητικής Συνδρομής & Συνεργασίας, καθώς και ένα εκ των Εθνικών σημείων επαφής για το Food Fraud.

 

 

Πληροφορίες για το Food Fraud Network (Δίκτυο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Απάτης στα Τρόφιμα) παρέχονται από την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕ.

 

Σημαντική πηγή πληροφόρησης σχετικά με νέα και εξελίξεις στο πεδίο της απάτης στα τρόφιμα αποτελούν τα μηνιαία περιληπτικά έντυπα αποδελτίωσης που αφορούν περιπτώσεις / περιστατικά απάτης και νοθείας στα τρόφιμα σε παγκόσμια κλίμακα και παρέχονται από την επίσημη ιστοσελίδα του JRC .

EUROPEAN & INTERNATIONAL INSTITUTIONS