Μαϊος 08, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

26 - 27 Νοεμβρίου 2009 Κοινό Συνέδριο ΕΦΕΤ και EFSA με θέμα : Ασφάλεια τροφίμων και διατροφή : από την επιστήμη στη χάραξη πολιτικής


Σύντομη Περιγραφή:
26 - 27 Νοεμβρίου 2009 Κοινό Συνέδριο ΕΦΕΤ και EFSA με θέμα : Ασφάλεια τροφίμων και διατροφή : από την επιστήμη στη χάραξη πολιτικής

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2009, στην Αθήνα, κοινό συνέδριο που συνδιοργάνωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) με θέμα «Ασφάλεια τροφίμων και διατροφή : από την επιστήμη στη χάραξη πολιτικής».

Το συνέδριο χαιρέτησε η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κυρία Κατερίνα Μπατζελή, η Εκτελεστική Διευθύντρια της EFSA κυρία Catherine Geslain-Laneelle και ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ κύριος Αντώνης Ζαμπέλας.

Διακεκριμένοι ομιλητές από το χώρο των αρμόδιων Δημόσιων Αρχών για την ασφάλεια των τροφίμων, των Πανεπιστημίων, των καταναλωτικών οργανώσεων, της βιομηχανίας και της EFSA κάλυψαν το αντικείμενο του συνεδρίου.

Πλησιάζοντας στη δέκατη επέτειο της Λευκής Βίβλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, το αντικείμενο του συνεδρίου αποτέλεσε μια επίκαιρη υπενθύμιση των βασικών αλλαγών που η Λευκή Βίβλος επιτάσσει : κάθε μέτρο και κάθε απόφαση που λαμβάνεται για ένα διατροφικό κίνδυνο θα πρέπει να βασίζεται στην ανάλυση του κινδύνου και επομένως στις τρεις αλληλένδετες συνιστώσες : στην αξιολόγηση του κινδύνου, στη διαχείριση του κινδύνου και στην επικοινωνία του κινδύνου.

Κάτω από αυτό το πλαίσιο υπήρχε η αναγκαιότητα αναδιοργάνωσης του μηχανισμού ελέγχου της ασφάλειας των τροφίμων και για το λόγο αυτό παρουσιάστηκαν στο συνέδριο οι δομές των αρχών για την ασφάλεια και τον έλεγχο των τροφίμων που έχουν ιδρυθεί στα κράτη μέλη της Ε.Ε. Αν και αυτές οι δομές ποικίλουν από κράτος σε κράτος, υπάρχουν δύο σημαντικά και κοινά χαρακτηριστικά : (α) η πλειοψηφία των κρατών μελών της Ε.Ε. έχουν ιδρύσει ανεξάρτητες αρχές ελέγχου της ασφάλειας των τροφίμων εποπτευόμενες είτε από κοινοβουλευτικό έλεγχο είτε από κάποιο Υπουργείο και (β) η ύπαρξη σαφών εσωτερικών διαδικασιών διαχωρισμού αυτών μεταξύ της διαχείρισης και αξιολόγησης κινδύνου.

Στη συνέχεια δόθηκαν παραδείγματα χρήσης των επιστημονικών γνωμοδοτήσεων της EFSA για τη λήψη αποφάσεων, όπως είναι η αναθεώρηση της κοινοτικής νομοθεσίας για τα μικροβιολογικά κριτήρια τροφίμων, οι εγκρίσεις για τους διατροφικούς ισχυρισμούς, τα ένζυμα και τα υλικά σε επαφή με τα τρόφιμα. Σχετικά με τη διατροφή αναμένεται από την EFSA, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη της Ε.Ε., μια πανευρωπαϊκή έρευνα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των Ευρωπαίων καταναλωτών καθώς επίσης και η δημοσίευση διαιτητικών τιμών αναφοράς για την ενέργεια και για τα μακροθρεπτικά συστατικά, η οποία θα αποτελέσει τη βάση στις εθνικές αρχές ελέγχου της ασφάλειας των τροφίμων για τη δημιουργία διαιτητικών κατευθυντήριων γραμμών.

Ο ΕΦΕΤ, ως το Ελληνικό Εστιακό Σημείο της EFSA, συμβάλλει στο στρατηγικό πρόγραμμα της EFSA σχετικά με την επιστημονική συνεργασία και δικτύωση, ανταλλάσσοντας πληροφορίες και υποστηρίζοντας κάθε επιστημονική δραστηριότητα που προέρχεται τόσο από την EFSA όσο και από τη χώρας μας σχετικά με την αξιολόγηση του κινδύνου. Άλλωστε, είναι κατανοητό ότι η ποιότητα, η συνοχή και η αποτελεσματικότητα της αξιολόγησης του κινδύνου μπορεί να επιτευχτεί μέσω της ανάπτυξης εναρμονισμένων μεθοδολογιών και της ανταλλαγής πληροφοριών και τεχνογνωσίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τέλος, επικροτήθηκε από το σύνολο των ομιλητών η σημαντική συνεισφορά και συνεργασία του ΕΦΕΤ με την EFSA από την ίδρυσή της έως και σήμερα και το συνέδριο έκλεισε με την προτροπή και τον στόχο της διατήρησης και ενδυνάμωσης αυτής της συνεργασίας.Δημοσιεύτηκε: 10/12/2009 [Επιστροφή]
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
 
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ/ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ
 
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
 
ΑΛΛΑ ΝΕΑ