Μαϊος 09, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

ΕFSA: Δημοσίευση έκθεσης αναφοράς για τις ζωονόσους στην ΕΕ έτους 2020 «European Union One Health 2020 Zoonoses Report»







Η κοινή ετήσια έκθεση ζωονόσων «EU One Health 2020 Zoonoses Report» της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA)  και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η οποία  δημοσιεύτηκε στην EFSA Journal στις 13 Δεκεμβρίου 2021, παρουσιάζει τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων παρακολούθησης των ζωονόσων που πραγματοποιήθηκαν το 2020, σε 36 ευρωπαϊκές χώρες (27 ΚΜ και 9 μη ΚΜ της ΕΕ).
 
Η καμπυλοβακτηρίωση ήταν η πιο συχνή ζωονόσος στην ΕΕ το 2020, με 120.946 κρούσματα έναντι περισσότερων από 220.000 το προηγούμενο έτος. Ακολουθεί  η σαλμονέλλωση, η οποία επηρέασε 52.702 άτομα έναντι 88.000 το 2019. Ο αριθμός των αναφερόμενων τροφιμογενών επιδημιών μειώθηκε επίσης κατά 47%.
 
Οι ειδικοί αναγνώρισαν τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στην Ευρώπη στην αξιοσημείωτη πτώση των αναφερόμενων ζωονόσων στον άνθρωπο – που κυμαίνεται από 7% έως 53% ανάλογα με την αναφερόμενη ασθένεια – και τροφιμογενείς επιδημίες. Πιθανοί παράγοντες πίσω από τη μεγάλη μείωση των κρουσμάτων είναι οι αλλαγές στη συμπεριφορά αναζήτησης υπηρεσιών υγείας, οι περιορισμοί στα ταξίδια και στις εκδηλώσεις, το κλείσιμο εστιατορίων, η καραντίνα, το lockdown και άλλα μέτρα μετριασμού όπως η χρήση μασκών, η σωματική απόσταση και η απολύμανση των χεριών.
 
Οι επόμενες πιο συχνά αναφερόμενες ασθένειες ήταν η γερσινίωση (5.668 περιπτώσεις) και οι λοιμώξεις που προκλήθηκαν από την E.coli που παράγει Shigatoxin (4.446 περιπτώσεις). Η λιστερίωση ήταν η πέμπτη πιο συχνά αναφερόμενη ζωονόσος (1.876 περιπτώσεις), επηρεάζοντας κυρίως άτομα ηλικίας άνω των 64 ετών.
 
Η λιστερίωση και οι λοιμώξεις από τον ιό του Δυτικού Νείλου ήταν οι ασθένειες με τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας και νοσηλείας – με τις περισσότερες τοπικά επίκτητες ανθρώπινες λοιμώξεις από τον ιό του Δυτικού Νείλου να αναφέρονται στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία.
 
Η έκθεση περιγράφει επίσης τροφιμογενείς επιδημίες στην ΕΕ, κατά τις οποίες τουλάχιστον δύο άτομα προσβάλλονται από την ίδια ασθένεια από την κατανάλωση του ίδιου μολυσμένου φαγητού. Συνολικά αναφέρθηκαν 3.086 τροφιμογενείς επιδημίες το 2020. Η σαλμονέλλα παρέμεινε ο πιο συχνά ανιχνευόμενος παράγοντας και προκάλεσε περίπου το 23% των κρουσμάτων. Οι πιο κοινές πηγές κρουσμάτων σαλμονέλλωσης ήταν τα αυγά, τα προϊόντα αυγών και το χοιρινό κρέας.
 
Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης δεδομένα για το Mycobacterium bovis/caprae, τη Brucella, την Trichinella, τον Echinococcus, το Toxoplasma gondii, τη λύσσα, τον πυρετό Q και την τουλαραιμία.
 
Η EFSA έχει δημιουργήσει δύο διαδραστικά εργαλεία επικοινωνίας σχετικά με τις τροφιμογενείς επιδημίες:   
 
 
Το εργαλείο αυτό παρέχει γενικές πληροφορίες για τις τροφιμογενείς επιδημίες, τους αιτιολογικούς τους παράγοντες και τα εμπλεκόμενα τρόφιμα που λειτουργούν ως «οχήματα» μετάδοσης.
 
 
Το εργαλείο αυτό επιτρέπει την αναζήτηση στοιχείων από ένα μεγάλο όγκο δεδομένων σχετικά με τροφιμογενείς επιδημίες που συλλέγει η EFSA από κράτη μέλη της ΕΕ και άλλες χώρες της ΕΕ  που αποστέλλουν στοιχεία από το 2015.
 
Περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο της «EU One Health 2020  Zoonoses Report» της EFSA και του ECDC  θα βρείτε μέσω του συνδέσμου: