Μαϊος 08, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

ΕFSA: Επιστημονική γνωμοδότηση σχετικά με τα ανώτατα ανεκτά όρια πρόσληψης (Upper Intake Levels-ULs) φυλλικού οξέος (folate)

Η επιστημονική ομάδα για τη διατροφή, τα νέα τρόφιμα και τα τροφικά αλλεργιογόνα (NDA Panel) της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δημοσίευσε επιστημονική γνωμοδότηση σχετικά με την αναθεώρηση του ανώτατου ανεκτού ορίου πρόσληψης (upper level, UL) για το φολικό/φυλλικό οξύ.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, τα ανώτατα ανεκτά επίπεδα πρόσληψης (UL) για το φολικό οξύ που είχαν καθοριστεί από την Επιστημονική Επιτροπή Τροφίμων (Scientific Committee on Food) διατηρούνται για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, δηλαδή 1.000 μg/ημέρα για ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων εγκύων και θηλαζουσών γυναικών, 200 μg/ημέρα για παιδιά ηλικίας 1–3 ετών, 300 μg/ημέρα για 4-6 έτη, 400 μg/ημέρα για 7-10 έτη, 600 μg/ημέρα για 11-14 έτη και 800 μg/ημέρα για 15-17 έτη. Καθορίζεται ανώτατο ανεκτό όριο πρόσληψης (UL) 200 μg/ημέρα για βρέφη ηλικίας 4-11 μηνών. Τα ανώτατα ανεκτά όρια πρόσληψης (UL) εφαρμόζονται για τη συνδυασμένη πρόσληψη φυλλικού οξέος, άλατος του (6S)-5-μεθυλοτετραϋδροφολικού οξέος με γλυκοζαμίνη και των αλάτων ασβεστίου του l-5-μεθυλοτετραϋδροφολικού οξέος, υπό τις εγκεκριμένες συνθήκες χρήσης τους.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, δεν είναι πιθανό να υπάρχει υπέρβαση των ανώτατων ανεκτών ορίων πρόσληψης για το φυλλικό οξύ από την κατανάλωση συμπληρωμάτων στον ευρωπαϊκό πληθυσμό, με εξαίρεση τους τακτικούς χρήστες συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν υψηλές δόσεις αλάτων φολικού οξέος/5-μεθυλο-τετραϋδροφολικού οξέος.

Η ανωτέρω επιστημονική γνωμοδότηση είναι διαθέσιμη εδώ

EFSA
 
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 36 ΤΟΥ ΚΑΝ. (ΕΚ) 178/2002
 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΣΤΗΝ EFSA
 
VIDEOS - INFOGRAPHICS