Μαϊος 08, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

ΕFSA: Δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου επιστημονικής γνωμοδότησης για την παροχή συμβουλών σχετικά με την ανάπτυξη εναρμονισμένης υποχρεωτικής διατροφικής επισήμανσης στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας και τον καθορισμό θρεπτικών προφίλ .....








Η EFSA έχει θέσει σε δημόσια  διαβούλευση σχέδιο επιστημονικής γνωμοδότησης για την παροχή συμβουλών σχετικά με την ανάπτυξη εναρμονισμένης υποχρεωτικής διατροφικής επισήμανσης στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας και τον καθορισμό του θρεπτικού προφίλ για τον περιορισμό των ισχυρισμών διατροφής και υγείας στα τρόφιμα.
 
Το σχέδιο επιστημονικής γνωμοδότησης παρέχει επιστημονικές συμβουλές σχετικά με:
1) τα  θρεπτικά και μη θρεπτικά συστατικά τροφίμων που έχουν σημασία για τη δημόσια υγεία για τους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς,
2) τις ομάδες τροφίμων που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή των ευρωπαϊκών πληθυσμών και των υποομάδων τους και
3)  την επιλογή των θρεπτικών και μη θρεπτικών συστατικών των τροφίμων για τον προσδιορισμό του θρεπτικού προφίλ.
 
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν τα σχόλια τους έως την 9η Ιανουαρίου 2022.
 
Κατά την υποβολή των σχολίων, πρέπει να γίνεται ειδική αναφορά στους αριθμούς γραμμής και σελίδας με τους οποίους αναφέρονται τα σχόλια.
Πρόσθετα δεδομένα ή αρχεία για την υποστήριξη των σχολίων μπορούν να υποβληθούν χρησιμοποιώντας τη σχετική λειτουργία στην ψηφιακή μορφή.
 
Τα σχόλια δεν θα ληφθούν υπόψη εάν:
 
  • υποβάλλονται σε άλλες γλώσσες εκτός από την αγγλική.
  • υποβάλλονται μετά την ημερομηνία λήξης της διαβούλευσης.
  • εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση «σχεδίου» κατά την ημερομηνία λήξης της διαβούλευσης·
  • παρουσιάζονται με οποιαδήποτε μορφή διαφορετική από αυτή που προβλέπεται στις οδηγίες και τη σχετική λειτουργία στο εργαλείο (π.χ. σχόλια που γίνονται μέσω email δεν θα ληφθούν υπόψη).
  • γίνονται εκτός των αντίστοιχων πεδίων της φόρμας, για παράδειγμα ως μέρος των υποστηρικτικών αρχείων που ανεβαίνουν στο εργαλείο.
  • δεν σχετίζονται με το περιεχόμενο του εγγράφου ή το πεδίο της διαβούλευσης.
  • περιέχουν καταγγελίες κατά ιδρυμάτων, προσωπικές κατηγορίες, άσχετες ή προσβλητικές δηλώσεις ή υλικό.
  • σχετίζονται με πτυχές πολιτικής ή διαχείρισης κινδύνου, οι οποίες δεν εμπίπτουν στο πεδίο των δραστηριοτήτων της EFSA.
 
Τα σχόλια θα αξιολογηθούν σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια και θα ληφθούν υπόψη εάν κριθεί ότι είναι σχετικά.
 
Συνεισφορές που έχουν εξασφαλίσει πνευματικά δικαιώματα:
Τα άτομα ή οι οργανισμοί που συμμετέχουν σε δημόσια διαβούλευση της EFSA είναι υπεύθυνα για τη διασφάλιση ότι κατέχουν όλα τα απαραίτητα δικαιώματα για τις υποβολές τους και την επακόλουθη δημοσίευσή τους από την EFSA. Τα σχόλια θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα, λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική διαφάνειας και την πρακτική της EFSA για δημοσίευση όλων των υποβολών. Σε περίπτωση που η υποβολή αναπαράγει περιεχόμενο τρίτων με τη μορφή διαγραμμάτων, γραφημάτων ή εικόνων, οι απαιτούμενες προηγούμενες άδειες του κατόχου ή των δικαιούχων θα πρέπει να έχουν ληφθεί από τον συμμετέχοντα στη δημόσια διαβούλευση.
 
Δημοσίευση συνεισφορών:
Τα σχόλια τρίτων μερών θα δημοσιοποιηθούν στην αρχική τους μορφή χωρίς καθυστέρηση μετά την ημερομηνία λήξης της διαβούλευσης και ενδέχεται να επαναχρησιμοποιηθούν από την EFSA σε διαφορετικό πλαίσιο. Το αποτέλεσμα της διαβούλευσης θα δημοσιοποιηθεί σε συνδυασμό με τη δημοσίευση του σχετικού επιστημονικού συμπεράσματος.
 
Οι συνεισφορές που υποβάλλονται από φυσικά πρόσωπα θα δημοσιεύονται αναφέροντας το όνομα και το οικογενειακό όνομα του συγγραφέα, εκτός εάν ο ερωτώμενος έχει ζητήσει την ανωνυμία του.
 
Οι συνεισφορές που υποβάλλονται για λογαριασμό ενός οργανισμού θα αποδοθούν στον εν λόγω οργανισμό και θα δημοσιευθεί μόνο το όνομα του οργανισμού (και όχι του ατόμου).
 
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της διαβούλευσης και το σύνδεσμο υποβολής σχολίων θα βρείτε μέσω του συνδέσμου:
Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις (Frequent Asked Questions) σχετικά το θέμα της διαβούλευσης θα βρείτε μέσω του συνδέσμου:
EFSA
 
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 36 ΤΟΥ ΚΑΝ. (ΕΚ) 178/2002
 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΣΤΗΝ EFSA
 
VIDEOS - INFOGRAPHICS